Slovenija
89 ogledov

Vodilni pri domači zelenjavi

Aleš Robek je prepričan, da gredo v pravo smer, saj prihodki od odkupa in prodaj Žurnal24 main
KZ Krka. Od preostalih zadrug jih ločuje zelenjadarstvo. Prodaja narašča.

Novo mesto. Kmetijska zadruga (KZ) Krka je lani ustvarila za nekaj manj kot 30 milijonov evrov prihodkov, kar je ne uvršča več med največje slovenske kmetijske zadruge, je pa vodilni grosist domače zelenjave, ki jo prodaja v vse tri največje trgovske sisteme.

Zelenjadarstvo je tisto, po čemer se razlikujemo od drugih zadrug. Lani smo prodali 3.100 ton zelenjave in sadja, kar je šest odstotkov več kot leto prej,” pravi Aleš Robek, direktor trženja na KZ Krka.

Med tistimi, ki ohranjajo temeljno poslanstvo kmetijskih zadrug, smo še vedno največji.
Aleš Robek, direktor trženja v KZ Krka

Še gojijo poslanstvo
Zadruga, ki združuje 315 članov in zaposluje 190 ljudi, še vedno, kot pravi Robek, ohranja temeljno poslanstvo kmetijskih zadrug, to sta odkup in prodaja kmetijskih repromaterialov. “To predstavlja 80 odstotkov vseh naših prihodkov, kar pomeni, da smo še vedno ena od najmočnejših zadrug,” ugotavlja Robek.

Lani so prodali 20 milijonov litrov mleka, kar je največ med zadrugami, živine pa so lani odkupili 1.500 ton, kar ostaja na enaki ravni kot leto prej. Nekoliko se je zmanjšala prodaja kmetijske mehanizacije in gradbenega materiala.

Nizke odkupne cene
Mleko, živina. Ker so bile lani odkupne cene mleka in živine še vedno zelo nizke, se je to poznalo tudi pri poslovanju zadruge. “Naši kmetje so imeli zato manjšo kupno moč, kar pomeni, da so tudi večje nakupe v kmetijski zadrugi opravljali bolj racionalno,” sklepa Aleš Robek.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.