Slovenija
61 ogledov

Vodjo Nove KBM iščejo z osebnim pristopom

nkbm BOBO Žurnal24 main
Nadzorni svet Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) se je danes seznanil z odstopom dosedanjega predsednika uprave Andreja Plosa in jo tudi sprejel. Plos, ki je manj kot dva meseca po imenovanju odstopil v torek, ostaja na položaju do imenovanja nove uprave. Novega prvega moža banke bodo sicer iskali z osebnim vabljenjem kandidatov.

Kot je po seji povedal prvi nadzornik druge največje državne banke Dušan Jovanovič, se je nadzorni svet odločil, da postopek za imenovanje novega predsednika uprave NKBM izvede postopek z osebnim vabljenjem najbolj kompetentnih kandidatov, ki lahko zasedejo to mesto v upravi banke. Po Jovanovičevih besedah bo kandidate, ki jih bodo povabili k pogovorom, izbiral nadzorni svet.

Po njegovih besedah bodo povabili kandidate z največjimi kompetencami s področja bančništva, o številu in njihovih imenih pa tokrat ni želel govoriti. Postopek bodo izvedli v najkrajšem možnem času, Jovanovič pa predvideva, da bodo seje v naslednjem mesecu in pol "zelo tempirali" ter tako v zelo kratkem času prišli do bodočega predsednika uprave.

Kdor bo izbran, bo izbiral še novo ekipo

O ostalih članih načrtovane štiričlanske uprave je dejal, da statut banke predpisuje mandatarski sistem, kar pomeni, da ima izbrani predsednik uprave pravico sestaviti svojo ekipo.

Andrej Plos je danes pojasnil, da je razlog za njegov odstop želja po čimprejšnjem oblikovanju oziroma imenovanju uprave v polni zasedbi, ne glede na to, kdo bo na njenem čelu. Funkcijo predsednika uprave bo tako opravljal do nastopa nove uprave.

"Banka potrebuje odločanje in pri tem šteje vsak dan. Prav to zavedanje je vplivalo na mojo odločitev o odstopu. Ne glede na okoliščine pri sestavljanju uprave si bom prizadeval, da bo delovanje banke v tem obdobju teklo čim bolj nemoteno," je svojo odločitev pojasnil Plos.

Plos bo najverjetneje ostal v banki

Predsednik nadzornega sveta pa je še povedal, da je Plos podal odstopno izjavo kot predsednik uprave banke, še naprej pa je kot dolgoletni sodelavec NKBM pripravljen sodelovati, če bo izbrani prihodnji prvi mož družbe njegovo pomoč želel.

Kot je dejal Jovanovič, je bila današnja odločitev osmih nadzornikov, potem ko je nedavno odstopil deveti član Ivan Simič, soglasna, saj nadzorni svet svojo nalogo želi opravljati odgovorno. Tega, ali je bilo tudi danes med nadzorniki kaj vprašanj o njegovem morebitnem umiku z mesta predsednika nadzornega sveta, pa Jovanovič ni želel komentirati.

Mediji so zadnje dni med kandidati za novega predsednika uprave znova večkrat omenjali sedanjega generalnega direktorja Pošte Slovenije Aleša Hauca. Z njim naj bi se poskušali za prevzem vodenja druge največje državne banke dogovoriti že decembra ob odstopu dolgoletnega prvega moža NKBM Matjaža Kovačiča, a naj bi Hauc takrat ponudbo zavrnil. Zdaj se po poročanju nekaterih medijev nagiba k temu, da bi o ponudbi razmislil, če bi ga nadzorniki znova povabili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.