Slovenija
28 ogledov

Vodo prekuhavajo

Na Belem Griču bodo v sklopu projekta Vodovod Mokronog 50-kubični vodohran zamen Žurnal24 main
Vaški vodovodi. Težave z zdravstveno neustrezno vodo. Po letu 2015 strožja zakonodaja.
2 vaška vodovoda v Občini Mokronog - Trebelno imata zdravstveno ustrezno vodo.

V Občini Mokronog - Trebelno imajo 20 vaških vodovodnih sistemov. “Kar 18 je sistemov z zdravstveno neustrezno vodo, to pa uživa 1.285 naših občanov,” pove župan Anton Maver. Ker zdravstveno neustrezna voda predstavlja potencialno tveganje za zdravje, uporabnikom svetujejo predvsem njeno prekuhavanje, pojasni Anton Škrbec z Zavoda za zdravstveno varstvo Novo mesto.

Naloga upravljalcev

Skladno z zakonodajo je zagotavljanje zdravstveno ustrezne vode naloga upravljalcev sistema. Do leta 2015 so pri vaških vodovodih dopuščeni določeni kompromisi, po tem letu pa bo moral upravljalec zagotavljati ustrezno pitno vodo, pove Škrbec. “Kdor bo želel obdržati svoj vodovod, se bo moral zelo potruditi, upoštevati vse prepise in ugoditi vsem zahtevam,” izpostavi. Na Dolenjskem in v Posavju je največ vaških vodovodov v Občini Krško, veliko pa jih je tudi na območju nekdanje trebanjske občine.

Postopno priključevanje

V Občini Mokronog - Trebelno nameravajo to problematiko začeti reševati prihodnje leto, ko bo steklo postopno priključevanje vasi na javno vodovodno omrežje, pravi Maver. “Priključevali jih bomo na vodovodno omrežje, ki ga v Grčevju gradi Mestna občina Novo mesto, naselje Brezje pa bomo priključili na javni vodovod, ki ga skupaj z nami gradi Občina Mirna Peč,” doda.

V Mokronogu je sicer vse nared za gradnjo in obnovo vodovoda Mokronog. Naložba je vredna 1,5 milijona evrov, od tega je 900 tisočakov evropskega denarja. “Takoj ko dobimo sklep Službe Vlade Republike Slovenije za lokalno samoupravo in regionalno politiko, podpišemo pogodbo z izbranim izvajalcem del,” pristavi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.