Slovenija
29 ogledov

Vodstvo za zdaj ostaja

Biserka Simčič in minister za zdravje Borut Miklavčič. (Foto: Živa Zakšek) Žurnal24 main
Preden bo minister izdal odločbo, se bo njeno vodstvo s komisijo sestalo še enkrat.

V vodstvu Splošne bolnišnice Novo mesto vsaj za zdaj ne bo sprememb, se je minister za zdravje Borut Miklavčič odločil po včerajšnjem sestanku v Novem mestu. “Revizija je pokazala nekatere pomanjkljivosti,” je izpostavil in dodal, da bodo kadrovski ukrepi odvisni od tega, kako bodo v bolnišnici te pomanjkljivosti odpravili.

Tri mesece časa

Z videnim zadovoljen

Zdravstveni dom. Minister Miklavčič je včeraj obiskal tudi novomeški zdravstveni dom, za katerega meni, da je dobro voden, ima dobre rezultate ter vlaga v opremo in kadre. “Vesel bi bil, če bi bil to model za vso Slovenijo,” je izpostavil. Direktorica zdravstvenega doma Milena Kramar Zupan pa ga je opozorila na pomen primarnega zdravstva, ki je za državo najcenejše in za pacienta najučinkovitejše.

Vodstvo bolnišnice bo moralo nepravilnosti, navedene tudi v revizijskem poročilu, odpraviti v treh mesecih po izdaji odločbe ministra. “Gre za pomanjkljivosti pri izvedbi javnih razpisov, prevedbi plač in vlaganju določenih sredstev, ki niso bila v finančnem načrtu,” je pojasnil Miklavčič.

Težko bi rekel, da so obtožbe utemeljene ali neutemeljene,” pa je povedal glede obtožb zoper direktorico Miro Retelj. “Odgovor vodstva bolnišnice na ugotovitve komisije sem podrobno prebral in tu je to, kar morajo odpraviti,” je dodal.

Ne vidijo ovir
Retljeva je bila z ministrovim obiskom zadovoljna, saj se jim je uspelo pogovoriti o stvareh, ki so se v upravnem nadzoru pokazale kot sporne.

Kolikor se še niso razčistile, bomo imeli še čas, da se s komisijo še enkrat sestanemo in uskladimo poglede na določene zadeve,” je pojasnila in dodala, da so večino nepravilnosti sicer že odpravili. “Preostale stvari, ki se v tem poročilu nakazujejo, pa so na splošno stalna naloga vodstva, tako da zadev ne bo težko odpraviti do tega roka,” je še povedala.

Tu ne vidim nekih težjih in nepopravljivih stvari,” pa je izpostavil Josip Smodej, vršilec dolžnosti strokovnega direktorja. “Seveda, napake so vedno, tako pač je v življenju. Pomembnejše je, da stroka svoj strokovni del še naprej opravlja korektno in da delamo tisto, za kar smo pravzaprav poklicani,” je dodal.

Protesta ni bilo
Miklavčič se je po sestanku udeležil javne razprave o zastopnikih pacientovih pravic. V njej bi morala sodelovati tudi Biserka Simčič z ministrstva za zdravje, pred časom zaposlena v novomeški bolnišnici, ki naj bi se po besedah Retljeve skrivala za ovadbo zoper njo.

Spomnimo, urad informacijske pooblaščenke je najprej ovadil Simčičevo, ker naj bi pregledovala elektronska sporočila zaposlenih, nato pa se je usul plaz ovadb.

Zdravniki iz novomeške bolnišnice so po naših informacijah nameravali med predavanjem Simčičeve dvorano protestno zapustiti, a te priložnosti niso dobili. Namesto nje je namreč vskočil Tone Dolčič, namestnik varuha človekovih pravic.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.