Slovenija
21577 ogledov

Mobing na ministrstvu že pred prihodom Prešička

Mobing Profimedias
Poročilo se bere kot grozljivka.

Ženske po zaključku službe iščejo pomoč v zdravstvenih ustanovah, da bi s pomočjo tablet preživele osem ur na delovnem mestu, število bolniških odsotnosti se povečuje, tistim, ki zaradi mobinga želijo zamenjati delovno okolje, vodstvo tega ne omogoči, čeprav prijave oddajajo večkrat na leto. V kolektivih je vedno več nagajanja, prikrivanja informacij. Vidno je ločevanje med enakovrednim delom tako med moškimi in ženskami, starejšimi in mlajšimi ter tudi tistimi, ki so politično opredeljeni in tistimi, ki so apolitični. Trpinčenju so po mnenju zaposlenih bolj izpostavljeni tisti, ki politično niso aktivni, zato je strah pred izgubo službe še večji.

Vse našteto so ugotovitve zapisane v poročilu Minke Jerebič, svetovalke za pomoč ter informiranje o ukrepih, ki so na voljo v zvezi z varstvom pred spolnim in drugim nadlegovanjem ter trpinčenjem na ministrstvu za kulturo. Aprila lani je poročilo oddala ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. 

Izstopajoče število prijav

Leta 2017, ko je bil minister za kulturo Tone Peršak, je svetovalka prejela 74 naznanil mobinga na delovnem mestu, kar je bistveno več kot leta prej, ko jih je bilo med 10 in 30.
Mobing na delovnem mestu je leta 2017 naznanilo 22 moških in 52 žensk, po pogovoru s svetovalko pa so se za prijavo odločili trije. Pogosto pomaga že pogovor, pogosto pa zaposlene premaga strah. "Takoj povedo, da si ne upajo prijaviti, kajti bojijo se, da bi ostale brez službe in bile javno še bolj ponižane," piše v poročilu. 

"Še nikoli ni bilo tako hudo, kot je zdaj"

Minister Dejan Prešiček je ministrstvo prevzel v drugi polovici lanskega leta. "Minister Dejan Prešiček si je zastavil visoke cilje in želel sprememb. Osebe, ki so bile pod prejšnjih vodstvom delno "zapostavljene", so sedaj želele priti v ospredje, ali pa obratno itd. Nekaterim vodstveni položaji pomenijo izredno veliko in ga želijo obdržati za vsako ceno, vodstvu ministrstva pa so prikrivali dejansko stanje, ki je med zaposlenimi," razlaga Jerebičeva.

"Razmere na ministrstvu za kulturo še nikoli niso bile slabše, ostali ministri so bili dobre vile v primerjavi s Prešičkom, tukaj vlada kultura strahu in pritiska," pa te dni pravijo zaposleni. Ministrstvu Prešička obtožujejo, da je mobing na delovnem mestu dopuščal in ga tudi aktivno izvajal. Govora je o kričanju, žaljenju, izkoriščanju, o tem, da zaposleni z ministrove pisarne prihajajo v solzah. Prešiček mobing zanika, glede prevozov v zasebne namene pa priznava, da gre za napako. O njegovi nadaljni usodi bo odločal premier Šarec. 

Z ministrstva medtem sporočajo, da prijave zaradi mobinga proti ministru Prešičku ni podal nihče, koliko pa je bilo prijav mobinga v lanskem letu pa, kot razlagajo, ne morejo sporočiti, ker še nimajo pripravljenega poročila.

Dejan Prešiček Prešiček odstavljen? Slovenija Prešiček zaenkrat ostaja minister

Vodstvu ministrstva prekrivali stanje med zaposlenimi 

"Zaposleni na ministrstvu smo vedno veseli prihoda nove ministrske ekipe, ker smo prepričani, da nas bo ta ekipa slišala, da se bo spremenila področna zakonodaja, ki javnim uslužbencem pri odločanju dela številne preglavice, pa mnogokrat ni tako, vsaj do sedaj ni bilo," razlaga Jerebičeva.
Da je klima na ministrstvu za kulturo slaba, se ve že dlje časa, slabi odnosi pa so pustili že hude posledice. "Klima med zaposlenimi javnimi uslužbenci in strokovno-tehničnim osebjem je razdeljena po določenih skupinah - nekatere so bolj povezane, nekatere manj, napetosti se kažejo med neenako obravnavo tistih, ki delajo in tistimi, ki namišljeno delajo. Zaupanja med podrejenimi in nadrejenimi je malo, v mnogih primerih ga sploh ni," opisuje svetovalka. 

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • TistoPravo 20:21 25.januar 2019.

    Marjan, tole bo treba red naredit. Zaupam in verjamem vate 100%. Preveč teksasa in premalo spoštovanja avtoritet. Fantje moji, inndekleta. Delat bo treba, plača se služi in ne da sam čas mine

  • Avatar jezeran
    jezeran 12:46 25.januar 2019.

    V gospodarstvu je to normalno, če ti ne paše greš drugam. Samo v ministrstvih in ostali JU tam so pa vsi revčki. Spelejo se naj v gospodarstvo pa da jih vidim

  • alen04 09:29 25.januar 2019.

    Predsednik naj ga odpika, kakor bahavega Batellija al kaj je že bil. Takih idiotov ne potrebujemo.