Slovenija
259 ogledov

Vojak, ki je v Litiji ubil policista, ostaja na psihiatričnem zdravljenju

Streljanje na policista v Litiji Saša Despot
Štiri mesece po tragediji v Litiji, v kateri je umrl policist Damijan Kukovič, naj bi obtoženi za njegov umor, 26-letni vojak Dušan Petrovčič, danes stopil pred sodnika. Sodba naj bi bila znana že danes.

Obtoženega Dušana Petrovčiča danes na sodišču vendarle ni bilo, se je pa začel proces proti njemu. Sodnik je ob začetku pojasnil, daobdolženca na narok niti niso vabili, saj da je njegovo zdravstveno stanje takšno, da ne more biti navzoč na obravnavi.

Izrečen mu bo ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja. "Iz izvedenskega mnenja izhaja,  da je bil obdolženi v času storitve kaznivega dejanja neprišteven. Zato podajamo predlog za zdravljenje v zdravstvenem zavodu," poudarja tožilstvo.

Izvedenec psihiatrične stroke Dragan Terzič je na naroku poudaril, da je Petrovčičevo stanje takšno, da nikakor ne more biti na prostosti. Predlaga, da je čim dlje hospitaliziran na zaprtem oddelku, saj se lahko zgodi, da te motnje, paranoidne shizofrenije, ne bo mogoče nikoli odpraviti.

Petrovčič naj bi bil sicer miren, ob določenih vprašanjih pa postaja verbalno nasilen, celo agresiven.

Zagovornik strelca vojaka je sicer predlagal, da ga iz Maribora, kjer pripor prestaja v enoti za forenzično psihiatrijo, preselijo na ljubljansko psihiatrijo. Razlika je v tem, da v Ljubljani na hospitalizirane ne pazijo pravosodni policisti.

Vojak Dušan Petrovčič je bil poleg umora obtožen še poskusa umora in poskusa ropa. Tožilstvo je predlagalo, da se mu izreče ukrep psihiatričnega zdravljenja, ki pa po naši zakonodaji lahko traja največ pet let.

Petrovčič že zdaj pripor prestaja v enoti za forenzično psihiatrijo oddelka za psihiatrijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Ustrelil ga je v glavo

Spomnimo; Petrovčiča sta 22. avgusta v Litiji ustavila policista, ker ni bil pripet z varnostnim pasom. Ko je policist Damijan Kukovič pristopil k njegovemu vozilu, ga je Petrovčič nenadoma ustrelil v glavo, nato pa je poskušal ustreliti tudi drugega policista. Kukovič je za posledicami ran po nekaj dneh v bolnišnici umrl.

V takratnem streljanju je bil poškodovan tudi Petrovčič, ki so ga sprva pripeljali v zdravniško oskrbo, po odpustu iz bolnišnice pa so ga z ovadbo zaradi kaznivega dejanja umora privedli k preiskovalnemu sodniku. Ta mu je zaradi ponovitvene nevarnosti odredil pripor.

Tožilci Petrovčiču očitajo umor iz maščevanja, a za Petrovčiča 15-letne zaporne kazni, kolikor bi mu sicer grozilo, ne bodo predlagali. "20. novembra je sodišče prejelo obtožni akt in predlog za izrek varnostnega ukrepa psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu," pojasnjujejo na sodišču.

Ostal brez orožja

Sodišče je ob izreku ukrepa odredilo tudi, da se Petrovčiču odvzame orožje, pištola in mačeta, ki so ju odkrili v njegovem vozilu ob aretaciji. Sodnik je namreč sledil predlogu tožilstva in pri tem upošteval tudi psihiatrovo mnenje, da je Petrovčič zaradi hude osebnostne motnje izjemno nepredvidljiv in bi lahko dejanje ponovil.

 

Komentarjev 2
  • h3o 14:59 19.december 2014.

    kakšno je psihiatrično zdravljenje?

  • mph 12:35 19.december 2014.

    Katastrofa.