Slovenija
11 ogledov

Vojake bodo lovili s štipendijami

Vojaki naj bi na tiho že pripravljali belo stavko. © Bobo Žurnal24 main
Država bo junija razpisala šesto štipendij, s katerimi naj bi popolnili škrbine med zaposlenimi v Slovenski vojski.

Načelnik generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman je ob dnevu odprtih vrat slovenskih vojašnic in ob skorajšnjem dnevu Slovenske vojske v vojašnici Novo mesto gostil svojce padlih v vojni za Slovenijo. Ob tej priložnosti je povedal, da se štipendiranje otrok padlih v vojni za Slovenijo osemnajst let po vojni počasi končuje, Slovenska vojska pa bo v juniju razpisala več kot šesto štipendij, nekaj čez štiristo od teh za srednje šole, na katere se bodo lahko prijavili tudi otroci padlih.

S štipendijami bo vojska poskušala priti do novih kadrov. Gutman priznava, da vojska glede vojakov ne uresničuje kadrovskega načrta. Načrt zaposlovanja v Slovenski vojski je bil po njegovi oceni izdelan v obdobju, ko je bilo moč razpoložljivo kadrovsko populacijo šteti v tisočih, danes pa se je kadrovski trg spremenil.

Albin Gutman © BOBO

 
Vojaki imajo danes višjo plačo
Gutman je omenil pozitivne učinke zakona o službi v Slovenski vojski, ki je med drugim zagotovil višje plače vojakom in tudi nekatere dodatke. Gutman izpostavlja tudi stalno skrb za izobraževanje vojakov, s čimer so ti konkurenčni tudi na civilnem trgu dela. Letošnji kazalniki so sicer ugodni, saj je vojska prepolovila odliv vojakov, tako da bodo letos morda celo nekoliko povečali število v primerjavi z lanskim letom.

V trinajstih slovenskih vojašnicah so danes potekali dnevi odprtih vrat pred 15. majem, dnem Slovenske vojske. Obiskovalci so si lahko med drugim ogledali oborožitev in opremo vojakov in se zapeljali na poskusno vožnjo s transportnimi vozili valuk in celo s helikopterji cougar in bell 412.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.