Slovenija
22 ogledov

Vojaki na ustavno sodišče

MORS noče plačati stroškov za vojaka. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Medtem ko se v državi napoveduje še večje zategovanje, vojaki spet opozarjajo na kršenje svojih pravic. Med drugim danes na ustavno sodišče zaradi – po njihovem – nezakonitega ocenjevanja.

Zakonodaja na obrambnem področju omogoča kratenje pravic delavcev v Slovenski vojski; na to opozarjajo v Sindikatu vojske, obrambe in zaščite, Sindikatu MORS-ovih pilotov in Sindikatu vojakov.

Drugorazredni državljani
Na državni zbor so 1. maja poslali pismo z zahtevo po spremembi zakonodaje, s katero se – kot so zapisali – "sistematično ustvarja skupino drugorazrednih državljanov". Iz parlamenta so dobili Gantarjev odgovor, da je njihovo zahtevo posredoval poslanskim skupinam, odboru za obrambo, nepovezanima in poslancema narodnih skupnosti.

Vojaki nimamo pravice do stavke, zato lahko samo opozarjamo. Kratkoročnega učinka ne pričakujemo, če ne prej, pa upamo na spremembe pri sprejemanju novega zakona o obrambi.
Gvido Novak, Sindikat vojakov

Vsi trije omenjeni sindikati gredo danes še korak dlje; na ustavno sodišče so prek odvetnika vložili zahtevo za oceno ustavnosti glede ocenjevanja njihovega dela, o čemer smo že poročali. Na kratko – ministrstvo je letos sprejelo pravilnik, v skladu s katerim ocenjujejo delo vojakov za lani. Za nazaj, kar naj bi bilo neustavno. Vojaki predlagajo zadržanje izvajanja in razveljavitev vseh službenih ocen.

Sklepanje pogodb za eno leto
Predsednik Sindikata vojakov Gvido Novak pri tem za Žurnal24 še poudari, da je po novem na to ocenjevanje vezano tudi sklepanje pogodb z vojaki: "Če ima vojak službeno oceno zadostno dve, mu samo za eno leto podaljšajo pogodbo." Ni težava, da se delo ocenjuje, pač pa da se pod pogoji, ki so jih postavili letos, ocenjuje za nazaj.

S tem pa je po njihovih besedah izigran tudi zakon o delovnih razmerjih, saj je za vse druge delavce v tej državi nezakonito podaljševanje pogodb za eno leto, za vojake pa je dovoljeno. Novak pri tem napove, da bodo na ustavno sodišče podali tudi oceno glede sklepanja pogodb za določen čas.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.