Slovenija
50 ogledov

Vojaki s Kosova doma

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V celjski vojašnici slovesnost ob vrnitvi misije slovenskih vojakov s Kosova. Desetnik Adam: Težav ni bilo.

"Pogrešal sem predvsem hrano. Hrano in domače," ob vrnitvi s Kosova pove desetnik Slovenske vojske Vito Adam.

Zadnja slovenska misija na Kosovu je štela dobrih 300 vojakov, ki so se v domovino vrnili v dveh etapah: 24. in 31. avgusta. Danes so jim v Celju pripravili slovesnost, nagovoril naj bi jih poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Branimir Furlan.

Incidentov ni bilo
Za desetnika Adama je bila ta misija že tretja. "Kako poteka naš navaden dan? Vstanemo okrog sedmih, imamo zajtrk, ob osmih je postroj za dvig zastave, nato pa se osredotočimo na opravljanje nalog," pravi Adam.

Večinoma gre za varovanje samostana, patruljiranje, spremljanje situacije, zbiranje informacij. "Veliko se pogovarjamo z ljudmi. Z domačini se zelo dobro razumemo, pri čemer je naša prednost tudi poznavanje jezika. Na Kosovu se večina zna pogovarjati srbsko," pravi slovenski vojak. "Med našo misijo nismo zabeležili nobenih incidentov."

Plača ista kot leta 2008
Na naše vprašanje glede nezadovoljstva slovenskih vojakov na misijah, o katerem smo veliko brali tudi v povezavi z nekaj samomori, najprej izpostavi, da lahko govori le v svojem imenu. "Vzdušje je bilo zelo dobro, dober kolektiv smo bili, problemov ni bilo, delo je potekalo nemoteno," pravi Adam. O zaslužku ne želi govoriti, pove le, da je bila njegova plača ista kot leta 2008, ko je bil ravno tako na misiji na Kosovu.

Tudi nekaterih mnenj, da je Slovenija zaradi svojih misij pravzaprav država v vojni, ne komentira, pravi, da so to vprašanja za nadrejene. "Pri tem bi rekel le nekaj, in sicer to, da se vsak, ki se odloči za poklic vojaka, s tem sprijazni že prej. Torej sodelovanje na misijah sem tudi jaz vzel v zakup."

Ob vrnitvi domov se najbolj razveseli domačih. "Otrok še nimam, imam pa resno dekle. Mislim, da ona težje prenaša mesece ločenosti, saj sem jaz na misiji precej zaposlen," pripoveduje slovenski vojak in doda, da stike vzdržujeta prek spleta in telefona. "Mobitelov signal imamo tam doli, tako da je tudi tarifa ista kot doma."

Doda še, da na misiji izjemno pogreša tudi domačo hrano, saj imajo na misiji italijansko kuhinjo, ki temelji zlasti na testeninah, teh pa sam ne mara preveč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.