Slovenija
31 ogledov

Vojaki že tretjič na sodišče

MORS noče plačati stroškov za vojaka. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Sindikat vojakov na sodišče vložil novo tožbo. Gre za neplačevanje dodatka za delovno dobo in stalnost vojakom v času opravljanja nalog v mednarodnih operacijah in misijah.

Slovenskim vojakom je v povprečju na mesec neizplačanih približno 100 evrov dodatka za stalnost od 1. avgusta 2008 in za delovno dobo približno 130 evrov od 1. avgusta 2010 za čas opravljanja nalog v mednarodnih operacijah in misijah. Če štejemo, da je bilo na mirovnih misijah v času od avgusta 2008 v povprečju vedno 500 pripadnikov Slovenske vojske, so bili ti skupno prikrajšani za približno dva milijona evrov, so izračunali v sindikatu.

Gre že za tretjo tožbo v kolektivnem sporu: "Zaradi neodzivanja vlade na večkratne pozive k mirnemu reševanju sporov s strani sindikatov smo v sindikatu prisiljeni svoje pravice, ki izhajajo iz sprejetih zakonov v državnem zboru, poiskati na sodišču," ob tem pravi Gvido Novak iz sindikata vojakov.

S tožbo zahtevajo izplačilo razlike v plači od uvedbe novega plačnega sistema avgusta 2008 v višini dodatka za delovno dobo in stalnost, ker se jim v času opravljanja nalog v mednarodnih operacijah in misijah nista izplačevala. Dodatka za delovno dobo in stalnost se jim še vedno ne izplačujeta, in sicer od 1. avgusta lani, čeprav se takrat predpisi na tem področju niso spremenili.

Dodatek za delovno dobo pripadnikom Slovenske vojske dodeljuje zakon o delovnih razmerjih in zakon o sistemu plač v javnem sektorju – tako kot vsem drugim zaposlenim v javnem sektorju – medtem ko dodatek za stalnost vojakom dodeljuje zakon o obrambi.

Neizplačevanje obeh dodatkov vojakom onemogoča uredba vlade, kar pa – po mnenju sindikata – predstavlja neskladje splošnega akta delodajalca z zakoni in v takšnem primeru je Delovno in socialno sodišče v kolektivnem sporu pristojno za odpravo oziroma razveljavitev neskladnih delov uredbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.