Slovenija
39 ogledov

Vojaška bitka nad Ljubeljem

1/22
Žurnal24 main
Zelenica. Predstavniki Slovenske vojske so v okviru Mednarodnega združenja vojaških gorskih šol prikazali bojevanje v gorah. Fantje so vrhunsko pripravljeni, je ocenil predsednik združenja vojaških gornikov.

"Če upoštevamo ne ravno idealne pogoje, lahko rečem, da je vaja izredno lepo uspela. Fantje so pokazali vsa specialna znanja, ki jih potrebujejo za bojevanje v gorah. Pokazali smo, kaj Slovenska vojska (SV) zmore, kaj ima," pravi predsednik združenja vojaških gornikov Slovenije Janez Kaver.

Gore sestavni del kriznih operacij
Vaja je potekala v sklopu mednarodnega srečanja, ki se ga je udeležilo več kot 100 predstavnikov iz 16 držav. Gorske šole sicer v vseh državah izvajajo podoben program, na tovrstnih srečanjih pa si izmenjajo dragocene izkušnje."Zadnje analize so pokazale, da je gorati svet sestavni del skoraj vsake krizne operacije," poudarja vlogo gorskega bojevanja načelnik gorske šole Boštjan Blaznik.

Opazen napredek v zadnjih letih
Tečaji se delijo na zimski in letni del, saj je pristop in način delovanja močno odvisen od letnega časa. V zadnjih letih je bil storjen velik napredek na področju izboljšave opreme. "Oprema se je resnično bistveno izboljšala. Delajo lahko praktično v vseh vremenskih pogojih, kar je zelo pomembno," pravi Nemec Manfred Benkel, ki je nad Ljubeljem opazoval svoje naslednike.

Ravno na Zelenici je bila leta 1992 prva vaja SV s prisotnostjo tujih opazovalcev.

Poudaril je tudi pomemben premik na področju sodelovanja med narodi, kar po njegovem pripomore k bolj uspešnim akcijam v tujini. "Tveganje te generacije je večje, ko pride do operacij v tujini, denimo na Kosovu, Afganistanu," ga ob tem dopolni Kavar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.