Slovenija
35 ogledov

Vojaški čoln pelje na sodišče

Žurnal24 main
Bojna ladja. Tožilci predlagajo, naj sodišče preišče, kdo je dovolil izdelavo.

Nedovoljeno. Kranjski tožilci zahtevajo, da tamkajšnji preiskovalni sodnik zasliši enega izmed nekdaj vodilnih ljudi v podjetju Skimar, predhodnika današnje skupine Elan iz Begunj na Gorenjskem.

"Čoln že pluje"
Načrt.
"Projekt izdelave bojnega plovila je, kar se tiče Elana, ustavljen in se ni razvijal naprej v izdelavo," je na kratko odgovoril šef skupine Elan Robert Ferko, preden je brez drugih pojasnil prekinil telefonski pogovor. Neuradni viri pa nasprotno trdijo, da je "načrtovano plovilo že zasidrano v morju. Po načrtih, ki jih je podpisnik pogodbe z Elanom, Hrvat Livio Jelčić, prodal približno v začetku leta, naj bi nekdo drug razvil in izdelal prav to ladjo."

Z ali brez soglasja?
Zoper ovadenega smo 25. oktobra vložili zahtevo za opravljanje preiskave zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic. Preiskava še ni bila uvedena," pravi Irena Kuzma, vodja tožilcev. Slednji sicer s kriminalisti že od lanskega januarja preverjajo, ali obstaja dovolj dokazov za sodišče, da naj bi ovadeni zlorabil pooblastila ter brez soglasja takratnega vodstva in nadzornikov Skimarja podpisal pogodbo za izdelavo poskusnega bojnega plovila.

Enkrat sem bil zaslišan na policiji. Že od začetka pa se vse usmerja v to, ali je bilo podano določeno dovoljenje ali ne, namesto tega, ali je nek projekt gospodaren ali ne,” nam je povedal ovadeni. Da naj bi se “nezakonito in naklepno premoženjsko okoristil, ko je s podpisom domnevno sporne pogodbe obvezal Elan Marine k nakupu projekta za 702.000 evrov”, mu očita ovadba trenutnega vodstva Skimarja, kar je tudi podlaga za preiskavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.