Slovenija
68 ogledov

Vojaški helikopter opravljal delo policijskega

Gorenjska 05.01.11, resevanje, helikopter, kfor, resevalna akcija, foto: andraz Andraž Sodja
Polovica policijskih helikopterjev je bila pol leta prizemljena, njihove naloge pa je prevzela vojska. Od 18. novembra policija tako ni izvajala nalog nujne helikopterske pomoči, prevoza bolnikov in inkubatorjev.

Dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske (SV) je v letošnjem letu v reševalnih akcijah posredovala že 138-krat, medtem, ko so dežurne helikopterske posadke SV v enakem obdobju lani v reševalnih akcijah posredovale 43-krat. 

Poleg reševanja v gorah in težko dostopnih predelih je dežurna posadka slovenske vojske izvajala tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči.

Policiski helikopterji prizemljeni

Policijski helikopter | Avtor: Policija Policija
Števila helikoptersklih posredovanj vojske se je v zadnjem obdobju potrojilo, ker je vojska prevzela tudi naloge policijskih helikopterjev, ki so pobvezane z nujno medicinsko pomočjo. "Slovenska vojska je prevzela vse obveznosti iz tega področja. Gre za veliko obremenitev ter tudi rabo opreme, vendar zaenkat zagotavljamo vse potrebno," pojasnjuje tiskovni predstavnik SV Simon Korez.

Prizemljena polovica helikopterjev

Od novembra 2015 so bili namreč prizemljeni vsi trije policijski helikopterji, ki sodelujejo v helikoptrskih posredovanjih. Pri dveh plovilih so odkrili napake pri rednih pregledih, enega pa so oktobra lani poškodovali med vzletom v megli na letališču v Cerkljah ob Krki. "Gre za servise, ki  so vezani tudi na dobave pri tujih ponudnikih, zato traja dlje časa," pojasnjujejo na policiji. 

Uspodobili en helikopeter

Policijska letalska enota | Avtor: policija.si policija.si
Helikopter A 109 E power, ki je bil poškodovan v manjši nesreči v Cerkljah,  je od minulega konca tedna ponovno vključen v sistemu nujne medicinske pomoči so potrdili na policiji. Dva helikopterja, AB 212 in AB 412, ostajata še prizemljena. Na njiju še potekajo vzdrževalna dela in naj bi ponovno začela leteti julija.

Dva od šestih še na tleh

Še vedno je tako ohromljen večji del letalske enote policije. Na policiji sicer zagotavljajo, da opravljajo celoten nabor policijskih nalog, od nadzora prometa, spremljanja pošiljk do iskanja oseb in nadzora državne meje. 

Policija ima še tri manjše helikopterje, dva šolska in enega za nadzor meje. Gre za helikopterje, ki niso primerni za prevoz poškodovanih, reševanje v gorah in za del nalog, ki zahtevajo hitro premestitev večjega moštva. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • jakec1575 20:04 02.junij 2016.

    Imamo mrd za neumnosti, nimamo pa za to, da imamo rezervne dele na zalogi za hebene 3 helikopterje v celi državi. So stvari, kjer se ne spara. 50 mio bomo dali na lepe oci slabi banki, ker sta direktorja factor ...prikaži več banke pac lagala. kaj pa češ. Malo so se hecali, pa na parlamentarni komisiji so popili kavico in to je to. Ampak brez tezav pa lahko prizemljimo 3 helikopterje in zrtvujemo človeška zivljenja ter varnost. To je poceni. Banana republika.