Slovenija
97 ogledov

Vojaški kaplan v Rovtah ni kršil vojaške discipline

70. obletnica domobranstva v Sloveniji Blaž Korenč
Vojaški kaplan se je dogodka v Rovtah udeležil v svojem prostem času in na prireditvi ni sodeloval na podlagi ukaza ali pooblastila Slovenske vojske.

Vojaški kaplan Milan Pregelj pri sodelovanju na dogodku v Rovtah ni kršil vojaške discipline, je ugotovila posebna skupina, ki jo je za razjasnitev okoliščin Pregljevega sodelovanja ustanovil načelnik Generalštaba Slovenske vojske (SV) Dobran Božič, so sporočili z obrambnega ministrstva. Je pa skupina ugotovila določene pomanjkljivosti določb.

Predpisi pomanjkljivi

Skupina je preverila, ali so predpisi in drugi veljavni akti, ki urejajo nošenje vojaške uniforme v prostem času, ko se ne opravlja vojaška služba, dovolj natančni in razumljivi. Ugotovili so določena neskladja in pomanjkljivosti določb v zvezi z nošenjem vojaške uniforme, ko se ne opravlja vojaška služba.

Skupina predlaga, da se pravilnik o uniformah SV uskladi s pravili službe v SV tako, da bo jasno in natančno opredeljeno, kdaj in pod kakšnimi pogoji se lahko nosi vojaška uniforma zunaj delovnega časa.

Imel je soglasje

Ugotovitve iz poročila kažejo, da se je pripadnik vojaškega vikariata dogodka v Rovtah udeležil v svojem prostem času in na prireditvi ni sodeloval na podlagi ukaza ali pooblastila SV. Vodja vojaškega vikariata je soglašal, da se dogodka udeleži kaplan v vojaški uniformi, še piše v poročilu.
 

Spomnimo ...

Konec avgusta so v Rovtah obeležili 20. obletnico postavitve farne plošče, 70. obletnico domobranstva ter Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Pregelj je v Rovte prišel v vojaški uniformi. Kaplan je na dogodku tudi somaševal.

Preglja je na dogodek v vlogi duhovnika napotil vodja vojaškega vikariata Jože Plut, ki je bil na dogodek povabljen kot visoki cerkveni dostojanstvenik in ne kot pripadnik SV, a sam na dogodek zaradi drugih obveznosti ni mogel.

Komentarjev 3
  • dragec 08:35 02.oktober 2013.

    1. Dobrana Božiča ni nastavila stroka, nastavila ga je stranka NS ob podpori SDS in SLS,2. Vojaški kaplani dobivajo plače (OHOHO visoke), skrbijo za takoimenovano "versko moralo",3. Zakaj jih ne plačuje cerkevc?,4. Komisijo določi Božič, in je ...prikaži več "neodvisna" ter strokovna,5. Ugotovi, da češ ni kriv, to je v naši družbi normalno ??'

  • Johan Spohan 21:34 01.oktober 2013.

    Ali nima svoje obleke da hodi na politične shode v uniformi?

  • Oxxo 21:09 01.oktober 2013.

    Kdo pa v državni upravi danes (ali kdaj prej) še odgovarja?Komisija na komisijo = poročilo je "po nareku" šefa in pika. In to je = Ni kriv!Tako je (žal) v naši državi in zato živimo v takem super ...prikaži več okolju. Mnogo Save bo še preteklo pod savskim mostom, da se bo kaj spremenilo.