Slovenija
51 ogledov

"Vojna končana", podpis sporazuma verjetno jutri ob 11. uri

SVIZ
1/3
Anže Petkovšek
Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bodo jutri najverjetneje podpisali sporazum. Vlada je iz predloga umaknila regres in zaostrovanja glede upokojitvenih pogojev, nam je potrdil sindikalist Aleksander Ogrizek. Vlada bo stavko plačala.

"Kot kaže bo jutri ob 11. uri prišlo do podpisa," je po sestaneku glede zadnjih približevalnih predlogov varčevalnih ukrepov za žurnal24.si potrdil Aleksander Ogrizek, predsednik sindikata poklicnih gasilcev.

Iz predloga je vlada umaknila regres in amandma o zaostritvi upokojevanja, ki je danes presenetil in razburil sindikate, uskladiti se morajo le še okoli "malenkosti". Pred podpisom bodo sindikati še pregledali, če v sporazumu "vse drži", nato se bo "vojna končala". Vlada je prav tako pristala, da bo stavko plačala.

"Nekaj smo dobili, nekaj dali. Če imaš znižano plačo za osem odstotkov ne moreš biti zadovoljen," je konec maratonskih pogajanj komentiral Ogrizek. Znižanje plač bo, kot pravi sogovornik, linearno in ne kompresijsko kot so to želeli sindikati.

A vseeno je zadovoljen, da so prišli "na zeleno vejo in da so se ubranili ubijalskega zakona", ki ga je predlagala vlada. Kot še dodaja, pa ga veseli tudi to, da referenduma ne bo in bomo privarčevali davkoplačevalski denar.

"Je še nekaj šuma, ki ga je povzročila vlada," je za Info TV povedal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) in predsednik koordinacije stavkovnih odborov sindikatov v javnem sektorju Branimir Štrukelj, sicer pa so se glede glavnih zadev uskladili.

"Mini pokojninska reforma" se je skoraj zgodila

  • Državni zbor včeraj ob 2.30. Vladna koalicija je po sicer burnem odzivu opozicijskih poslancev Matevža FrangežaAndreje Črnak Meglič in Renate Brunskole, ki so proti"mini pokojninski reformi brez javne razprave in kar čez noč", potrdila amandma za novi 169. a člen. Moški starostne meje za upokojitev tako ne bi mogli več znižati zaradi otrok, obdobje prvega leta otrokovega življenja se ne bi več vštevalo v zavarovalno dobo, prav tako ne študijska leta, čas obveznega služenja vojaškega roka in osnovnega usposabljanja za rezervni sestav policije ter čas, ko je bil zavarovanec prijavljen na zavodu za zaposlovanje
  • Tvit. Frangež se je na Twitterju ob štirih zjutraj vprašal, ali se je vse to zgodilo "s tihim soglasjem sindikatov".
  • Podtikanja. "Odločno zanikam, da bi za ta amandma mi vedeli. To nam podtikajo tisti, ki so mislili, da bomo a priori šli na nož. Seveda pa vladni strani ne zaupamo, dokler ne bomo videli sprejetega zakona. Prav zato tudi nismo podpisali nobenih zavez, da se odrekamo referendumu," je današnji razmeroma nepričakovani zaplet komentiral Milan Utroša iz ZSSS.
  • Slaba usluga. Utroša meni, da poteza, ki si jo je privoščila vladna stran, ni naključni spodrsljaj. "Gre za njihovo matematiko: če nekje dajo več, vzamejo drugje," ocenjuje in dodaja: "S to potezo je vlada pokazala, kako nefer igra to igro, in pri ljudeh si je s tem naredila zelo slabo uslugo. To je hud madež."
  • Štrukelj. Ta ukrep vlade se mu zdi "skrajno pritlehen, skozi zadnja vrata pripeljati tako velik poseg v položaj zaposlenih in tistih, ki so trdno verjeli, da gredo lahko v pokoj".

Vizjak: "Povsem racionalen predlog"

Minister za delo, družino in socialne zadeve, ki je tudi vodja vladne pogajalske skupine, Andrej Vizjak pa je pred začetkom sestanka dejal, da računa na korektnost, in sicer da sindikati ne bodo vedno znova prihajali z novimi zahtevami.

Glede člena zakona za uravnoteženje javnih financ, ki se nanaša na pogoje upokojitve, pa je Vizjak dejal, da je to "povsem racionalen predlog".

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič pa je že pred urami napovedal, da bo danes dosežen dogovor, ki bo sprejemljiv za vse strani. Pri tem je dodal, da se je treba dogovoriti še o detajlih, rešitev iščejo tudi glede vprašanja sprememb upokojevanja. A Pličanič meni, da bo tudi glede slednjega danes dosežen sporazum.

"Tujek v sistemu"

Dogovora z vlado pa ne bodo podpisali v policijske sindikatu. Njihov predstavnik ob tem napoveduje, da so očitno "tujek v sistemu", in tako napoveduje zaostritev stavke. A slednje naj državljani ne bi občutili.

Nihče izmed sindikalistov pa ni problematiziral zaostritev pogojev za upokojitev, kar so ponoči z amandmajem sprejeli člani odbora za finance. Pri večini sindikatov, razen Svizu, naj slednje ne bi igralo odločilne vloge pri tem, da z vlado ne bi podpisali dogovora.

 

Komentarjev 10
  • francek 06:47 10.maj 2012.

    ZA PENZIJO MORA BITI MERILO DELOVNA DOBA, NI VSEENO ALI NEKDO ZAČNE DELATI IN PLAČEVATI PRISPEVKE PRI 18. LETIH ALI PA ČE PRIČNE Z DELOM PRI 40. LETIH.

  • bobr 23:37 09.maj 2012.

    VSAK NAJ JUTRI PRIME POD ROKO VSAJ ENEGA OD BLIŽNJIH UPOKOJENCEV IN SE SKUPAJ ODPRAVITE PRISPEVAT PODPIS ZA REFERENDUM !DRUGAČE NE BO ŠLO!

  • Pravični 22:38 09.maj 2012.

    Vlada, kdaj boste rzbremenili plače v gospodarstvu? Trenutno nam od nagrad za našo uspešnost pri svojem delu poberete 55%! Sedaj, ko ste popustili delavcem v javnem sektorju je čas, da naredite tudi nekaj za delavce v realnem sektorju in ...prikaži več razbremenite plače z ubijalskimi davki!!! Ali se boste potuhnili, ker mi se bojimo, da lahko izgubimo službe, kar se javnemu sektorju ni treba bati in si lahko veliko več privoščijo...tudi izsiljevanje!Groza kako neučinkovite vlade imamo!