Slovenija
3 ogledov

Vojna za javne milijone

Rok za oddajo je danes do devetih, že ob desetih pa bodo ponudbe odprli. (Foto: Žurnal24 main
eZdravje. Prvi razpis bo zakoličil, katera podjetja bodo pri koritu do leta 2023.

Ljubljana. Še pred današnjim odpiranjem prvega izmed razpisov eZdravje že dve podjetji razmišljata, da bi vložili zahtevek za revizijo.

133 milijonov evrov bomo namenili za razvoj eZdravja do leta 2023.

Gre sicer za razmeroma majhen posel. Ponudbe, ki so prispele na razveljavljen razpis, so bile od 110 do 430 tisoč evrov. Nekateri poznavalci pa opozarjajo, da bo tisti imel izbrani precej odprto pot do 133 milijonov evrov. Toliko denarja je do leta 2023 namenjenega za eZdravje. Za primerjavo: to je skoraj polovica denarja, ki je bil predviden za patrie, “orožarski nakup stoletja”.

Štirikratna razlika
Ponudbe
. V podjetju SRC so nam potrdili, da se bodo v konzorciju podjetij prijavili na razpis. Prijavo so potrdili tudi v podjetju Virtua, ki je na prvem, razveljavljenem razpisu ponudilo najnižjo ceno, 110 tisoč evrov. SRC Infonet je takrat ponudil izvedbo za 260 tisočakov, Parsek pa bi delo opravil za 432 tisoč evrov.

Javni razpis za opla?
Po nekaterih ocenah je sporno, da razpis zahteva, naj vse teče na Oraclu, češ da je to tako, kot če bi v razpisu za nakup avta napisali, da želijo opla. Na ministrstvu za javno upravo so pojasnili, da po njihovem mnenju razpis nikogar ne izključuje, saj gre za odprte standarde, naroča pa se le razvoj programske opreme. Poleg tega mora ministrstvo zagotoviti infrastrukturo in so želeli izkoristiti obstoječe vire. “To je tako velika zgodba, da bi bilo smiselno še pred začetkom opraviti razpis za tehnologijo za vse nadaljnje razpise,” pa je prepričan eden od poznavalcev.

Na vprašanje ponudnikov, ali bi sprejeli cenejšo ponudbo, če bi bila izvedena na drugačni tehnologiji in bi vključevala vse potrebne licence, vsebinskega odgovora ni bilo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.