Slovenija
40 ogledov

Vojna za stanovanje

Stanovanja na Cigaletovi Anže Petkovšek
Dragutin Mate. Še vedno uporablja stanovanje Morsa, hkrati pa toži državo. “Gre za politično šikaniranje,” trdi.

Ljubljana. Nekdanji notranji minister in bodoči poslanec SDS Dragutin Mate tri leta po koncu mandata in sedem let po tem, ko je odšel z ministrstva za obrambo (Mors), z ženo še vedno živi v službenem stanovanju v lasti države in upravljanju Morsa.

Mate je potrdil, da stanovanje še vedno najema, v najem pa ga je dobil leta 1992, dve leti po zaposlitvi na ministrstvu. Izselil se ni niti po izteku mandata notranjega ministra, saj je z ministrstvom že tri leta v delovnopravnem sporu. Kot je dejal, mu do razrešitve spora "vse pravice v povezavi s prejšnjim delodajalcem mirujejo, tudi pravica do stanovanja".

Delavec toži delodajalca

Mate je pojasnil, da je težava nastala, ko se je želel po izteku mandata ministra v Janševi vladi vrniti na svoje staro delovno mesto. "V skladu z zakonom mi delovno razmerje ni prenehalo, ampak se je zamrznilo za čas mandata. Ko sem se želel vrniti, sem dobil pisno obvestilo, da nimajo prostega delovnega mesta. S tem so kršili zakon," je prepričan. Vrnitev na svoje staro delovno mesto je nato zahteval še enkrat, ker ga še vedno niso sprejeli v službo, pa je vložil tožbo. Mate je sicer vse leto po prenehanju funkcije prejemal nadomestilo plače in tudi takrat tožil državo, saj ni dobil odločbe o letnem dopustu. Sodišče je presodilo v njegov prid.

Na Morsu so pojasnili, da je bila tožba proti njim vložena 5. februarja lani "zaradi vrnitve na delo oziroma reintegracije in sklenitve pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas". Novembra lani je prvostopenjsko delovno in socialno sodišče zahtevo zavrnilo, maja letos je temu pritrdilo še višje delovno in socialno sodišče. Mate je nato vložil zahtevo za revizijo postopka, o kateri vrhovno sodišče še ni odločilo. "Spor bom gnal do Evropskega sodišča," je povedal Mate in dodal, da gre za politično šikaniranje, kar je pripravljen dokazovati na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Stanovanje le ob upokojitvi

"Stanovanja nisem dobil zaradi funkcije, ampak zaradi službe. Dodeljeno mi je bilo po takratnih pravilnikih in v skladu s pravilnikom imam pravico, da če sem bil deset let na Morsu, lahko v njem ostanem vse življenje," je prepričan Mate, ki za stanovanje plačuje vse stroške in najemnino.

Pojasnilo ministrstva je nekoliko drugačno. Po veljavnem pravilniku lahko na prošnjo najemnika stanovanjska komisija odobri dosmrtno uporabo stanovanja najemniku, ki se je upokojil neposredno z ministrstva, če je to njegovo edino stanovanje. Enak pravilnik sicer določa še, da mora najemnik izprazniti stanovanje 30 dni po preteku delovnega razmerja.

V stavbi, kjer živi Mate, ima Mors v upravljanju dve stanovanji. Večje je veliko slabih 53, drugo slabih 40 kvadratnih metrov. Za eno je najemnina 168 evrov, za drugo pa 104 evre. Mate pa ni mogel povedati, kolikšna je njegova najemnina, saj bi moral pogledati na položnico.

Komentarjev 13
  • Žurnalček 11:35 12.december 2011.

    Si predstavljate , da je bil človek notranji minister v državi, ki je soseda njegovi domicilni! Ja SDS pa res skrbi za varnost države!

  • Žurnalček 22:46 11.december 2011.

    Noben postopek ni v teku , ker je jasno, kdaj je moral vrniti stanovanje in tega ni storil.Tolk si napisala , povedala pa nič, medtem , ko je moral nekdo drug zaposlen na MNZ plačevati podnajemniško ceno za svoje bivanje. ...prikaži več Mogoče od SDS pričakuješ kaj drugega kot kršenje pogodb.

  • Žurnalček 19:43 11.december 2011.

    Jaz ne bom nič rekel , samo rečem on je SDS-ovec, vse je povedano!