Slovenija
15 ogledov

'Vojsko prežema energija polnoletnosti'

MORS noče plačati stroškov za vojaka. (Foto: Saša Despot)
1/10
Žurnal24 main
Slovensko vojsko (SV) sta zajeli nova moč in energija polnoletnosti, je ob 18. obletnici prve prisege slovenskih vojakov v Cankarjevem domu dejala obrambna ministrica Ljubica Jelušič.

Jelušičeva je v govoru poudarila zgodovinski pomen odločitve iz leta 1991, da Slovenija sama uri svojo vojsko, in tako spomnila na 15. maj 1991, ko je v učnih centrih v Pekrah in na Igu "prva generacija nabornikov slovesno prisegla domovini".

Po njenih besedah šele danes, ko SV sodeluje pri urjenju drugih vojsk v tujini, vidijo, kako veliko manjka neki državi do suverenosti, če tuje vojske urijo njene vojake. Ocenila je še, da je SV do danes zrasla v poklicno in moderno vojsko. Po besedah ministrice se je SV tudi zelo spremenila: "Obseg, ki smo ga merili v desetinah tisočev vojakov, se je zmanjšal na 7300 pripadnikov stalne sestave in nekoliko več kot 1800 pripadnikov pogodbene rezerve." Vendar je ob tem poudarila, da so spremembe prinesle tudi nove naloge, predvsem na mednarodnih misijah.

"Slovenska vojska so ljudje, Slovenska vojska je živ organizem, ki v sebi združuje različne aktivnosti," je nadaljevala Jelušičeva. Med temi je omenila vojaške ter humanitarne, športne, kulturne in zaščitno-reševalne.

Jelušičeva je poudarila tudi pomen pozitivnega odnosa z javnostjo in opozorila na spremembe, pred katerimi se je znašla SV. Ob tem je izrazila zaupanje v novo ekipo pod poveljstvom načelnika Generalštaba SV Alojza Šteinerja. "Če nam je leta 1991 uspelo skoraj golorokim uresničiti večstoletne sanje slovenskega naroda, potem sem prepričana, da bomo kos tudi izzivu preobrazbe," je dodala.

Ministrica Jelušičeva je že dopoldne izrazila pričakovanje, da bodo pripadniki SV v tujini opozarjali na naloge, ki jih moramo opraviti doma zato, da bo SV še bolj cenjena in verodostojnejša, kot je zdaj v mednarodnih operacijah, ter da bo lahko tudi slovenska država ponosna na vse svoje delo, opravljeno v tujini.

Vojska uživa spoštovanje
"SV je v 18 letih prehodila pot do stanja, ko lahko govorimo, da imamo dobro usposobljeno vojsko, ki uživa mednarodno spoštovanje in je pomemben vir naše varnosti in mednarodnega ugleda države," pa je pripadnikom SV v mednarodnih operacijah ter v vojaških predstavništvih prek videokonference dejal predsednik republike Danilo Türk.

Vojska se je najbolj spreminjala
Po besedah vrhovnega poveljnika obrambnih sil je to zelo pomembno, kajti država, kot je Slovenija, ki je nova država, mora biti zgrajena v vseh svojih pogledih, tudi v vojaškem. Včasih se napačno razume, da so vojske togi mehanizmi, je dejal Türk in dodal, da za slovensko vojsko to gotovo ne velja, ker je eden od sistemov družbe, ki se je najbolj spreminjal – najpogosteje in najtemeljiteje. Hkrati je povedal, da lahko tudi danes govorimo o nenehnem izboljševanju SV. "Če gledamo obdobje, v katerem je naša vojska nastala, in čas, v katerem se je razvijala, lahko rečemo, da je bilo to zahtevno obdobje z veliko spremembami," je dejal.

Türk je posebej izpostavil prispevek vseh pripadnic in pripadnikov SV, ki so delali in še delajo v mirovnih misijah po svetu, in se jim zahvalil za njihov prispevek ter izrekel priznanje njihovim družinam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.