Slovenija
13 ogledov

Volilne skrinjice brez pečatov

Volitve v Mariboru Barbara Bradač
Le ena kršitev volilnega molka, a več kršitev volilne zakonodaje: volilne skrinjice brez pečatov, pomanjkljiva zasebnost in slaba označenost volišč.

V času mariborskih nadomestnih volitev in dan pred njimi velja volilni molk. "Doslej imamo prijavljeno eno domnevno kršitev, ki se je zgodila na družabnih omrežjih. Drugače pa danes nismo prejeli ne klica, ne mail, ne obvestila. Ponavadi imamo na lokalnih nadomestnih volitvah bolj mir," za Žurnal24 pravi inšpektor Matija Remec z Inšpektorata Republike Slovenije za notranje zadeve.

Republiški inšpektorat je do 17. 30 prejel skupno tri obvestila o domnevni kršitvi volilnega molka, ki pa se vse nanašajo na isto zadevo.

Monitoring oziroma opazovanje volišč opravlja domača organizacija in sicer Center za državljansko vzgojo. "Doslej smo bili na 43 voliščih, torej na dobri tretjini vseh volišč v Mariboru. Ugotovili smo osem težjih kršitev volilne zakonodaje. Gre za volilne skrinjice, ki so bile brez pečatov. Našli pa smo tudi druge kršitve, kot recimo da ni bila zagotovljena zasebnost glasovalca in so imeli člani vpogled v glasovalni listek glasovalca," za Žurnal24 pojasnjuje Elena Begant, projektna direktorica Centra, ki še dodaja, da so volilni odbori takoj reagirali na opozorjene kršitve.

Naleteli so tudi na primere, ko volilni odbor ni imel volilnega zapisnika na volišču ali ob prihodu opazovalca na voliščih niso imeli potrebnih uradnih nalepk za kuverte, s katerimi bodo zvečer oddajali preštete glasovnice. Volišča so bila ponekod pomanjkljivo označena, za invalide pa večinoma sploh niso dostopna, ugotavljajo opazovalci.

Prijave domnevnih kršitev volilnega molka sprejemajo na telefonski številki 080 21 13. Za kršitve so predvidene globe od 120 do 1200 evrov

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.