Slovenija
32 ogledov

Volitve novega predsednika ZZS: bo dosežen kvorum?

slovenija 27.11.13, Andrej Mozina, predsednik zdravniske zbornice Slovenije, int Anže Petkovšek
Zdravniki že drugič letos volijo novega predsednika zdravniške zbornice, časa za oddajo glasovnic imajo le še do ponedeljka, trenutni rezultati pa kažejo, da kvorum, ki je pogoj za izvolitev predsednika, spet ne bo dosežen. Gre za tihi upor in nepriznavanje stanovske organizacije, torej nezaupnico zdravniški zbornici v sedanji obliki?

Zdravniki tečejo že drugi krog, novega predsednika so namreč skušali izvoliti že spomladi, vendar zaradi prenizkega kvoruma, glasove mora glede na statut namreč oddati vsaj 50 odstotkov članov zbornice z volilno pravico, volitve niso bile veljavne.

Spomladi sta se za mesto predsednika potegovala sedanji predsednik Andrej Možina ter njegova predhodnica na tej poziciji Gordana Živčec Kalan, v ponovljenih volitvah pa je kandidatov pet. Poleg omenjenih še nekdanja varuhinja človekovih pravic, specialistka psihiatrije in sistemska družinska terapevtka Zdenka Čebašek-Travnik, družinski zdravnik Miro Lasbaher in nefrolog Boštjan Kersnič. Kljub temu pa zainteresiranost zdravnikov ni bistveno boljša, do petka zvečer je glasovalo 3.843 članov zbornice, kar je 36,6 odstotka.

Apatija in brezbrižnost glede ZZS

primorska 09.02.2011, koper, zdenka cebasek travnik, foto barbara milavec | Avtor: primorska 09.02.2011, koper, zdenka cebasek travnik, foto barbara milavec primorska 09.02.2011, koper, zdenka cebasek travnik, foto barbara milavec
"Med nami že dolgo vlada apatija, brezbrižnost kadar omenimo ZZS. Morda je to tudi posledica dejstva, da ZZS ni bila ravno najboljši servis našim članom. Zdravniki so praktični ljudje in potrebujejo praktične usluge, nasvete in izboljšave, ki jim olajšajo njihov vsakdan v službi. Tega je do sedaj bilo očitno premalo in smo ZZS doživljali kot nujno zlo, kot represivni organi, ki samo pobira članarino in žuga z nadzori ter z odvzemi licenc," pravi zobozdravnik Jure Poglajen. 

"Najbolj pomembno je, da sploh izvolimo predsednika!"

"Menim, da moramo preseči takšno razmišljanje, saj gre za našo stanovsko organizacijo katere del smo mi vsi. Članstvo naj ostane obvezno. Tako pomemben poklic, ki ima pogosto v rokah življanja naših ljudi, mora biti visoko reguliran, kar je z obveznim članstvom zagotovljeno," dodaja Poglajen.

Glede tega, kdo je med kandidati favorit pa Poglajen pravi: "Najbolj pomembno, da sploh izvolimo predsednika. Seveda upam, da tudi dobrega in učinkovitega. Kajti če ne izvolimo predsednika zbornice, potem nastane vakuum, prostor brezvladja in prave vodstvene legitimnosti, kot ga imamo že nekaj časa. Tak vakuum lahko izkoristi država in Zbornici odvzame javna pooblastila, ki jih v imenu države izvaja. Brez glave ZZS ne more normalno delovati, kar pa bi moralo biti v interesu vseh nas zdravnikov in tudi vseh državljanov" 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • valerijakregar 22:21 10.december 2016.

    arogantna kalanka nima v zbornici kaj početi, glede na afere, ki so jo spremljale do sedaj, travnikova pa se kot varuhinja čp tudi ni izkazala. ........nula, zero, niente., megla..........................s svojo kandidaturo obe vnaprej zbijata že tako nizek ugled svoje ...prikaži več stanovske organizacije.