Slovenija
48 ogledov

Volitve: zadnji dan za vložitev kandidatur

Železniki Shutterstock
Vsi, ki želijo 11. marca nastopiti na nadomestnih županskih volitvah v Slovenj Gradcu, Polzeli, Železnikih, Destrniku, Bovcu, Mirni Peči, Metliki, Krškem, Radečah ali Dupleku, lahko svoje kandidature vložijo še danes. Danes, ko se ta rok izteka, je tudi zadnji dan, ko lahko bodoči kandidati še zbirajo podpise volivcev za podporo kandidaturi.

Za kandidiranje s podporo volivcev potrebujejo kandidati podpise najmanj dveh odstotkov od števila volivcev v občini, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah za župana, vendar ne manj kot 15 in ne več kot 2500. Politične stranke pa kandidature za župana določajo skladno s svojimi pravili.

Doslej je največ zanimanja za slovenjgraški županski stolček, kjer je kandidaturo najavilo sedem kandidatov. Po trije kandidati pa so znani v občinah Krško, Bovec, Železniki, Polzela in Duplek.

Prvič volitve zaradi odhoda županov v poslanske klopi

Občinske volilne komisije morajo sicer kandidature, ki jih kandidati lahko vložijo danes do 19. ure, potrditi v enem tednu, seznam potrjenih kandidatur pa morajo javno objaviti do 25. februarja.

Volilna kampanja pred volitvami, ki bodo prve nadomestne županske volitve po uveljavitvi nezdružljivosti poslanske in županske funkcije, se je sicer že začela v petek. Predčasno glasovanje bo v večini občin 6., 7. in 8. marca. Zahtevo za glasovanje po pošti morajo interesenti vložiti najpozneje do 1. marca, volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo zglasiti na volišču, pa lahko najpozneje tri dni pred glasovanjem vložijo zahtevo, da želijo glasovati na svojem domu.

Poleg omenjenih desetih občin, katerih župani so bili decembra izvoljeni za poslance, bodo nadomestne županske volitve 25. marca tudi v prestolnici. Tam se bo volilna kampanja začela 24. februarja, županski kandidati pa lahko kandidature vlagajo do 29. februarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.