Slovenija
17 ogledov

"Volja vlade je enaka nič"

Protestni shod 18. 4. 2012 Boštjan Tacol
Vlada je zavrnila enoten sindikalni predlog o rezih v prejemke javnega sektorja kot nesprejemljiv. S koordinacijo stavkovnih odborov so se dogovorili, da jim bo vladna stran zadnji predlog pisno posredovala v torek popoldne, pogajanja pa bodo nadaljevali v sredo.

Predlog sindiktov o rezih v prejemke zaposlenih v javnem sektorju je za vladno stran nesprejemljiv. Državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič je po pogajanjih pojasnil, da je vlada sindikatom podrobneje predstavila svoj zadnji približevalni predlog, ki predvideva 10-odstotno znižanje plač in hkratno odpravo plačnih nesorazmerij. Poudaril je, da je ta predlog bistveno izboljšan glede na prvotni predlog, zapisan v predlogu zakona o uravnoteženju javnih financ, in da je vlada nekako stisnjena v kot.

Po Živkovičevih besedah so upali, da bodo sindikati sprejeli zadnji predlog, v nasprotnem bo v državnem zboru (DZ) obravnavan prvotni predlog, sprejet na vladi, ki predvideva 10-odstotno znižanje plač v javnem sektorju in hkratno odpravo tretje četrtine plačnih nesorazmerij.

"Čas se izteka"

Vodja koordinacije stavkovnih odborov Branimir Štrukelj je po pogajanjih podvomil v zainteresiranost vlade za sklenitev kompromisa s sindikati. "Ministri pridejo toliko, da zajamejo zrak, vržejo dvakrat oči naokrog po dvorani in odidejo. Tega ne razumem kot neko voljo in pripravljenost, da bi se resno pogajali," je bil kritičen Štrukelj. Opozoril je, da se čas izteka, čeprav so koalicijski poslanci umaknili zahtevo za sklic izredne seje DZ, zato poslanci 7. maja še ne bodo odločali o predlogu rebalansa letošnjega proračuna in predlogu zakona o uravnoteženju javnih financ. Volja, ki jo vlada kaže na teh pogajanjih, ko sindikati stavkajo, je presenetljivo majhna oziroma enaka nič, je še povedal Štrukelj.

Šolniki s strokovno analizo stanja

Na Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so predstavili primerjalno analizo kakovosti javnih vrtcev in šol, ki so jo pripravili skupaj s Pedagoškim inštitutom. Ukrepi bodo korenito poslabšali kakovost predšolske vzgoje in izobraževanja, menijo strokovnjaki.

Pomembna je ohranitev sedaj veljavnega števila otrok v oddelku, večanje razmerja med urami skupnega dela vzgojiteljice in pomočnice ter večanje igralnega prostora, je pojasnila ena od avtoric Ljubica Marjanovič Umek.

"Eden od ukrepov je, da se del denarja, ki naj bi ga v Sloveniji nadpovprečno zapravljali za osnovno šolstvo, odvzame in se ga prenese v visoko šolstvo, kjer pa Slovenija, spet v negativnem smislu, odstopa od povprečja držav v Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), ker vlaga premalo v visoko šolstvo," pravi Zdenko Kodelja, strokovnjak s Pedagoškega inštituta.

Policisti se ne strinjajo s predlogi

Predloga sindikatov sicer niso podprli v obeh policijskih sindikatih, ki se ne želita pogajati samo o vladnih varčevalnih ukrepih, ampak tudi o odpravi anomalij, o vrednotenju delovnih mest, pa tudi o zmanjšanju kadra in sredstev za opremo. Sindikata sta že zahtevala, da se o teh posebnostih pogovarjajo s posebno podskupino vladne pogajalske skupine za stavkovne zahteve.

Več o odzivih s strani policijskega sindikata si lahko preberete tu.

Kaj bi prineslo partnerstvo za izhod iz krize?

Predsedniki in vodje poslanskih skupin parlamentarnih strank so razpravljali o ukrepih za reševanje trenutnih nakopičenih težav države, beseda pa je tekla tudi o predlaganem partnerstvu za izhod iz krize. Več preberite na tej povezavi.

Pravkar poteka srečanje vlade s poslanci koalicije, pogovarjajo pa se o ukrepih za uravnoteženje javnih financ. Napovedana so popuščanja pri ukrepih na področju družinske politike. Več preberite tukaj.

 

Komentarjev 1
  • Veteran 22:13 23.april 2012.

    Ko gledam te sindikaliste so vse bolj podobni mafijskim botrom, posebno glede njihovih dejanj.