Slovenija
288 ogledov

Voljč je v NLB naredil katastrofo

Voljča je iz NLB odnesel eden najbolj zgrešenih projektov v slovenskem bančništvu.

Borut Hočevar. | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Se spomnite razvpitega projekta Sigma? Računalniškega projekta, ki je stal Novo Ljubljansko banko milijarde takratnih tolarjev? Končal pa se je tako, da varčevalci niso mogli do denarja, upokojenci pa so stali v vrsti na Trgu republike.

Projekt je odnesel Marka Voljča. Bil je namreč v njegovi pristojnosti.

A pojdimo po vrsti. V drugi polovici devetdesetih so v NLB sklenili prenoviti računalniški sistem. Potovali so po svetu in izbirali programe. Kupili so jih v Avstraliji in že ob nakupu je imel marsikdo vrsto pripomb.

Zapravljanja denarja pa ni bilo konec. Skupaj s programom so uvozili tudi četo avstralskih programerjev, ki so lagodno živeli na račun NLB dolge mesece. Naredili pa niso veliko. Uvedbo programa so prelagali iz leta v leto.

Med hujšimi očitki Voljču je bil tudi ta, da je za operativno vodenje Sigme zadolžil osebo, ki ni bila kos nalogi, pri tem pa naj bi kadroval po subjektivnih merilih.

Ko so po več letih Sigmo le zagnali, se je zgodila ena največjih katastrof slovenskega bančništva. Računalniki so se sesuli. Varčevalci niso mogli do podatkov o svojem denarju. Upokojenci so stali v dolgih vrstah in v vročini pred banko, čakajoč na pokojnine.

To je bil razlog, da je Marko Voljč neslavno zapustil NLB.

Komentar se navezuje na članek Türk bo predlagal Voljča, če bo ta imel podporo.

Komentarjev 9
  • nostradamus 07:03 19.januar 2012.

    po vlozeni ovadbi proti jankovicu se stopnjuje panika v vrstah levice se en dokaz vec da jim ni mar za narod temvec le za zascito lastnih interesov predsednik predlaga voljca ki je neslavno moral zapustiti NLB ta ista banka NLB ...prikaži več je ze vse od ustanovitve hranilnik leve politicne opcije vsake toliko casa dokapitalizirana s strani davkoplacevalcev korist od tega pa vemo gdo ima vse dokler so razni isajlovici odlocali gdaj kje in koliko se da komu ter po kaksni obrestni meri meri ala (dimic & comp) je bila banka neprestano v rdecih stevilkah torej to naj bi bil bodoci mandatar

  • Fertel 19:34 18.januar 2012.

    Torej zdaj vemo, da bo NLB končno privatizirana v roke lumpov, ki so pri KBC, seveda z vso lastnino, ki jo ima NLB v Sloveniji in drugod.

  • Ronald Reagan 18:51 18.januar 2012.

    Rdečkarji...gotovo je gotovo...