Slovenija
2330 ogledov

V Velikih Laščah protest, volk medtem pokončal še 10 ovac

Volk
Odkrivajo še nove kadavre

Na planini Starijski vrh je volk ponoči pokončal najmanj 10 ovac, so danes sporočili iz Pašne skupnosti Starijski vrh, ki združuje rejce drobnice v vaseh na območju Kobarida. Kot so dodali, pašnik trenutno še pregledujejo in odkrivajo nove kadavre.

"Volk je moril v neposredni bližini človeka"

Da gre za volka, po navedbah pašne skupnosti potrjujejo ugrizi na kadavrih in pričevanje domačina, ki je danes zjutraj volka tudi videl na razdalji manj kot 30 metrov. "Domačini so namreč to noč prenočevali v koči na območju planine, večina kadavrov pa je od njihove koče oddaljena manj kot 150 metrov, kar pomeni, da je volk moril v neposredni bližini človeka," so zapisali.

Dodali so, da imajo z volkom težave že vso pašno sezono. Doslej je, kot navajajo, pokončal 27 živali, najmanj 39 pa jih je pogrešanih. "Pašno sezono smo začeli z 244 ovcami, kar pomeni, da je ta trenutek nepovratno izgubljene 27 odstotkov črede," so opozorili.

Rejci s tega območja so sicer na vse pristojne organe sredi julija že podali zahtevo za izdajo ustne odločbe za odstrel. Kot so navedli v sporočilu za javnost, zadeva še ni rešena, rejci pa se počutijo prevarane in so na robu obupa. Volk je medtem moril tudi na bližnji planini Bošca, kjer je ubil eno in dodatno poškodoval drugo drežniško kozo, ki je ogrožena pasma, so še navedli.

Protest v Velikih Laščah

Nekaj sto kmetov je danes na protestnem shodu v Velikih Laščah vlado in druge pristojne opozorilo, da jih je zaradi vse pogostejših napadov zveri na rejne živali "že zdavnaj minilo potrpljenje". Do uresničitve njihovih zahtev, med njimi je tudi takojšen odstop okoljskega ministra Simona Zajca, so napovedali stopnjevanje pritiska z novimi protesti.

Minister Zajc je poziv k odstopu zavrnil kot neutemljen, kmetom pa sporočil: "Razumem kmete, da niso zadovoljni s hitrostjo interventnega odstrela. Za optimizacijo izvajanja zakona bomo v tem tednu za skupno mizo zbrali izvajalce zakona (Zavod za gozdove, Zavod za varstvo narave, Lovska zveza, kmetijski svetovalci). Od delovne skupine pričakujem, da bo sproti razrešila težave, ki se pojavljajo na terenu in pripravila rešitve za hitrejši odstrel volkov, ter da bomo določili število, ki še zagotavlja, da lahko vsi mirno živijo in delajo. Resnosti problematike se zavedam, poudarjam pa, da bodo vse moje aktivnosti pri razreševanju problematike še naprej v okviru zakonskih možnosti."

Volk odstrel volkov Slovenija Minister Zajc odgovarja protestnikom
Komentarjev 8
 • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 06:52 11.avgust 2019.

  poklicat lovce in pasta,dovoljenje so mrtve ovce kaj maš tle koga za sprašvat

 • Avatar ovca
  ovca 06:46 11.avgust 2019.

  1. Zanima me,s kaksno ograjo so bile varovane ovce,da je volk lahko prisel do njih in jih celo odvlekel iz nje? Ocitno brez,ko se danes odkrivajo kadavre. 2. Zanima me,kdo je varoval ovce? Ocitno ne clovek,pa tako blizu je bil,ne ...prikaži več pastirski psi. 3. Poskrbite prvo za varovanje,ce se ze greste ovcjerejo,potem pa ropotajte,kaj naj bi vlada naredila. Brez nic vlaganja,bi samo kasirali! 3. Ce nimas pojma o ovcjereji,se je ne loti!

 • Kmodri 23:27 10.avgust 2019.

  Medvedek vpraša ata: "Kaj bo za večerjo?" " Zajček," odvrne oče. Volčič vpraša ata, kaj bo za večerjo. Zajček že ne, ker ga je pohrustal medved. Bo pa ovčka.