Slovenija
19 ogledov

Volvo v kitajske roke

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Evropska komisija je kitajskemu proizvajalcu avtomobilov Geely dala zeleno luč za nakup švedske avtomobilske ikone Volvo.

Za Evropsko komisijo 1,42 milijarde evrov vreden nakup Volva iz vidika varovanja konkurence ni sporen, saj kitajski proizvajalec s prevzemom ne bo mogel škodovati svojim tekmecem.

Geely je Volvo kupil od Forda, ki podjetje prodaja že od konca leta 2008, saj se želi osredotočiti na dve svoji najmočnejši znamki Lincoln in Merkury.

Za samo kitajsko avtomobilsko industrijo nakup Volva pomeni velik korak naprej, saj se bo tako lahko Geely (v kitajščini to pomeni sreča) preusmeril v izdelavo prestižnih avtomobilov.

Nakup Volva pa bo lahko prinesel spremembe tudi na sam kitajski avtomobilski trg, ki velja za največjega na svetu in v katerem glavno vlogo igrajo predvsem tuje avtomobilske znamke. Geelyju pa bo tudi olajšan vstop na evropski trg.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.