Slovenija
113 ogledov

Voščijo vsakemu, ki dočaka 90 let

Fotografija je simbolična. (Foto: Saša Islamović) Žurnal24 main
Laško je eno izmed številnih manjših mest, kjer različne organizacije denimo z obiskom vseh, starejših od 90 let, še vedno uspevajo vzpostavljati pristne odnose z občani.

Letos bodo tako predstavniki Območnega združenja Rdečega križa Laško, Krajevne skupnosti Marija Gradec in župan Franc Zdolšek obiskali triindvajset 90-letnikov. Od tega je kar dvajset predstavnic ženskega spola. Posebno pozornost namenijo prebivalcem občine, ki dočakajo sto let: trenutno imajo eno občanko, staro 101 leto, in enega Laščana, starega 102 leti.

15-letna zgodovina
Pobuda za obisk in voščilo občanom ob rojstnem dnevu je prišla iz vrst predstavnikov Rdečega križa pred 15 leti. "Ker smo se velikokrat na vratih srečali s predstavniki drugih organizacij, denimo društvom upokojencev in drugimi, smo predlagali, da bi hodili skupaj. Ta projekt smo potem razvili in mi smo postali nosilci. Ljudem vendar nekaj pomeni, če pride še župan, zato smo začeli vabiti še njega," zamisel, ki se je v teh letih močno zakoreninila v Laškem, predstavi Vlado Marot, sekretar območnega združenja RK.

Starejših čedalje več
Opaža, da se je število 90-letnikov v zadnjih letih bistveno povečalo. "Za zdaj je zadeva obvladljiva in bomo to tradicijo še naprej negovali. Če bi to preraslo na 30 ali več 90-letnikov na leto, bi bila pa res kriza. Mi smo organizatorji in moramo vzpostaviti stik z domačimi, se uskladiti s krajevno skupnostjo, županom in drugimi. Nekateri so namreč člani številnih društev. To vzame kar veliko truda, preden se nam uspe uskladiti, a vedno nam uspe. Ponavadi povabimo še kakšnega glasbenika, da kaj zapojemo."  

Imate tudi vi za nas zgodbo iz vaših krajev? Se vam zdi gesta nekaterih posameznikov (organizacij) tako velika, da bi zanjo morali izvedeti tudi ostali? Pišite nam na dezurni@zurnal24.si in pripišite svoje kontaktne podatke.

Vsak je poseben biser
V teh letih so se občanom in predstavnikom organizacij nabrali številni prijetni spomini. "Vsak ima svojo zgodbo. Pred kratkim smo bili pri gospe, ki je dopolnila 90 let. Zjutraj je spekla štiri hlebce kruha in nam jih ponudila. Neka druga gospa je pred leti za 97. rojstni dan pripravila potico. Ko smo jo vprašali, kdo jo je spekel, je odgovorila: 'Kako, kdo? Sama sem jo naredila,'" se ob spominjanju preteklih praznovanj nasmeje Marot in doda, da so številni kljub zavidanja vredni starosti še kako pri moči. Pred tremi tedni so denimo obiskali moškega, ki živi sam. Ko so prišli do njega, jih je pričakal na vhodu, povabil v hišo in najprej ponosno pokazal slike zborov, ki jih je vodil. Nato se je usedel za klavir in začel igrati. "Tako je 'dirigiral', da smo že kar morali peti, pa če smo znali ali pa ne (smeh). Vsak je poseben biser," poudarja Marot.

 

Kot so nam povedali na Rdečem križu Slovenije, po različnih krajih to tradicijo gojijo že okoli 40 let. Najpogosteje se odločajo za obisk med decembrskimi prazniki ali za veliko noč, sicer pa obiskujejo tudi domove za ostarele.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.