Slovenija
9313 ogledov

Voznik LPP je zaradi fotografije moral na zagovor

Voznik LPP telefonira med vožnjo Bralec
Če bi se kršitev ponavljala, je voznik lahko tudi ob službo.

"Kaj res ne morejo vozniki LPP-ja brez mobilnikov," se sprašuje bralec, ki je v Ljubljani v začetku septembra posnel fotografijo mestnega avtobusa, iz katere je razvidno, da voznik med vožnjo telefonira.

Pri Ljubljanskem potniškem prometu poudarjajo, da telefoniranja med vožnjo v podjetju nikakor ne odobravajo. "V našem interesu je, da ne prihaja do takšnih situacij," pojasnjujejo pri LPP in poudarjajo, da je vsaka uporaba mobilnega telefona med vožnjo in med postanki na vmesnih postajališčih je prepovedana. 

Telefonirajo lahko le na končnem postajališču

"Pogovor po mobilnem telefonu, pisanje ali branje SMS sporočil se sme opraviti le na končnem postajališču," poudarjajo pri LPP. 

Dodajajo, da vsako prijeto pritožbo glede uporabe mobilnih telefonov voznikov med vožnjo obravnavajo in v skladu z internimi predpisi ustrezno ukrepajo, saj gre v tem primeru za kršitev delovnih obveznosti in cestno prometnih predpisov. 

Mesečna vozovnica LPP stane 34 evrov. Toliko bodo zaradi odloka Mestne občine Lj | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Avtocesta in gneča Spremembe Slovenija Za takšno ravnanje na cesti vas bodo po novem krepko udarili po žepu

"Voznika pokličemo na zagovor," pojasnjujejo pri LPP. "V nadaljevanju postopka se sprejme odločitev o ukrepu. V kolikor se omenjeni prekršek pri določenem vozniku ponovi, lahko delodajalec takšnemu vozniku izroči tudi ukrep o prekinitvi delavnega razmerja."

Globa za vožnjo je 120 evrov

Če bi ga ustavili policisti, bi bil voznik sicer ob 120 evrov, kolikor je predpisana globa za uporabo mobitela med vožnjo. 

Policija zgolj na podlagi fotografije ne more ukrepati. "Vsi posnetki in slike so samo pripomoček, ki potrjujejo izjavo oškodovanca," pojasnjuje Maja Ciperle Adlešič iz PU Ljubljana. "Policija začne postopek na pisni predlog oškodovanca." 

V kolikor policija prejme samo posnetek ali sliko od neznanca, uvede postopek po uradni dolžnosti, vendar ta posnetek ali slika še ni zadostni dokaz za ukrepanje, saj mora potrditi verodostojnost slednjega. 

AVP in raziskava vpliva mobilnikov Slovenski dokazi Avto Edinstven slovenski eksperiment dokazal vpliv uporabe telefona na delovanje možganov voznikov

Telefoniranje med vožnjo | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo dovoljuje, a le v primeru, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje. Sicer je predpisana globa za telefoniranje med vožnjo 120 evrov, v prihodnosti pa bo verjetno še višja. Agencija za varnost prometa si namreč prizadeva, da bi se ta prekršek uvrstil med hujše prekrške, za katere je predpisana kazen tri kazenske točke in 250 evrov. 

Raziskave kažejo nevarnost telefoniranja med vožnjo

Pri AVP v sodelovanju s slovenskim podjetjem za aplikativno nevroznanost Blckb izvedli tudi znanstven eksperiment o vplivu uporabe pametnega telefona med vožnjo. Dokazali so, da je uporaba telefona med vožnjo smrtno nevarna. 

Predstavniki AVP in strokovnjaki za nevroznanost so med vožnjo, s pomočjo EEG tehnologije, merili, kaj se dogaja v možganih voznikov, ko se ti pogovarjajo po telefonu, pošiljajo SMS sporočila in med vožnjo uporabljajo družabna omrežja.

telefoniranje med vožnjo Noro Avto Mobitel za volanom: Policisti v dveh urah odkrili 122 kršitev

Zaključek raziskave, ki se bo še nadaljevala, je, da je možganska dejavnost med vožnjo ob sočasni uporabi mobilnega telefona močno povečana, možgani so celo preobremenjeni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Jožef Koprivnikar 11:46 29.september 2018.

    Če bi postala praksa, da bi bil kaznovan vsak ki med vožnjo uporablja mobitel na podlagi slikovnega gradiva sopotnika ki bi to ujel v objektiv, bi močno okrepil javne finance, navado pa bi izkoreninili.Zanimivo je gledati voznike kombijev, ko vsak drugi telefonira.