Slovenija
44462 ogledov

Vozniki, pozor: Obeta se velikanska podražitev dizla!

OMV bencin
1/3
Anže Petkovšek
Nove cene goriva bodo tokrat začele veljati v četrtek in ne v torek, kot običajno, ponedeljek in torek sta namreč dela prosta dneva.

Ponedeljek je z uveljavitvijo novele zakona o odpravi posledic naravnih nesreč dan solidarnosti in dneva prost dan, prav tako je praznik, Marijino vnebovzetje, v torek, 15. avgusta. Nove cene pogonskih goriv bodo tako začele veljati v četrtek, 17. avgusta.

Na svetovnih trgih v zadnjem mesecu in pol spremljamo visoke rasti cen nafte, kar se preliva predvsem v višje cene dizla, pišejo na Mojih financah.

Formula za reguliranje cen se je v zadnjem letu in pol pogosto spreminjala. Ceno so višale - oziroma večje pocenitve preprečevale - okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida, prispevek za energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije. Vlada je do sredine pomladi ob znižanju cen goriva na svetovnih pogosto zviševala trošarine, s čimer je preprečila pocenitev goriv v maloprodaji ali pa so bile pocenitve manjše, kot bi bile, brez zvišanja dajatev.

V preteklosti so vlade ob kriznih situacijah zniževale trošarine oziroma umikale dajatve. Če se tudi Golobova ne bo odločila za kaj podobnega, se nam obeta velika podražitev goriva.

OMV bencin | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Od lanske jeseni nemalokrat spremljamo, kako cena bencina na mediteranskih trgih - ti so relevantni za določanje cen na prodajalnah ob regionalnih cestah v Sloveniji - ubere drugačno pot kot dizelsko gorivo, ugotavljajo analitiki Mojih financ. Nafta na trgih se ob rekordnem povpraševanju po črnem zlatu draži, pri bencinu pa si cene na podobnih ravneh kot pred dvema tednoma.

Ker je evro v primerjavi z dolarjem izgubil nekaj vrednosti, je po njihovih izračunih to tudi ključni razlog za pričakovano rast maloprodajne regulirane cene bencina. V četrtek bi se tako lahko zvišal na približno 1,52 evra za liter, zdaj je treba za liter odšteti 1,511 evra.

Bencin | Avtor: Profimedia Profimedia

Povsem drugačna je zgodba z dizlom, kjer se na mediteranskih trgih zaznava eno višjih rasti cen v zadnjem obdobju. Če pri tem upoštevamo še gibanje evra, pričakujemo, da bo v torek liter stal približno 1,65 evra, torej za približno devet centov več kot sedaj (1,558 evra), pišejo v Mojih financah.

Izračun je so naredili ob predpostavki, da vlada ne poseže v trošarine oziroma druge dajatve.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 09:37 13.avgust 2023.

    Ne razumem, kdo se dela norca, vojni dobičkarji hočejo dividende, nadzorniki in direktorji ? pa kaj ne vedo, da je po strašnih poplavah dizel nujno potreben za sanacijo s stroji ? A mislijo da se da vse naredit s prostovoljci ...prikaži več na roke ? Slovenci nujno potrebujemo mehanizacijo, ki deluje na nafto !! Kdo se dela norca iz nas ? V eno roko ministrstva dajejo denar za sanacijo iz druge roke ga jemljete za podražitev slov.bogataši?! Pa kdo je tu nor ?

  • Stane Adamič 00:03 13.avgust 2023.

    V Bruslju paleži denar pa ga tovariši ne znajo počrpat.

  • majdas 19:56 12.avgust 2023.

    A je samo pri nas dizel dražji od bencina? Glihkar se voziva domov iz Danske in povsod je dizel cenejši od bencina. Razen pri nas ... 🤷‍♀️