Slovenija
397 ogledov

Vpis prvošolca je možno prestaviti

Prvi razred je prilagojen razvoju šestletnikov, poudarjajo na šolah. (Foto: Žurn Žurnal24 main
Letos v šolske klopi letnik 2004.

Februarja bo na osnovnih šolah potekal vpis v prve razrede za otroke, rojene leta 2004. Če otrok ni pripravljen za vstop v šolo, je mogoče na podlagi zakona o osnovni šoli začetek šolanja preložiti za eno leto.

Prestavitev vpisa ni samo za decembrčke
Malo preložitev. Po podatkih iz osnovnih šol se vpis v prvi razred odloži za povprečno enega do dva otroka na generacijo. Pri razlogih za prestavitev pa gre po navadi za prepletanje zdravstvenih in razvojnih pomanjkljivosti.

Ne glede na starost. Odložitev vpisa je možna za vse otroke, ne glede na to, katerega datuma je rojen otrok v letu, ko doseže starost šest let.

Prestavitev vpisa lahko predlagajo zdravstvene službe, komisija za usmerjanje ali starši ob vpisu.

Testiranje otrok
Če odložitev šolanja predlagajo starši ali zdravstvena služba, sledi obvezno ugotavljanje pripravljenosti otroka. Praviloma nekaj mesecev pozneje šola otroka povabi na reševanje testa – gre za standardizirane teste ugotavljanja pripravljenosti za vstop v šolo. 
Testiranje glede pripravljenosti na šolo pa se lahko na željo staršev izvede tudi pri preostalih otrocih, torej tudi takrat, ko se za otroka odložitev šolanja ne predlaga.

Nazaj v vrtec
Predlog za poznejši vpis nato preuči strokovna komisija. Imenuje jo ravnatelj, sestavljajo pa jo šolski zdravnik, svetovalni delavec in vzgojitelj oziroma učitelj. Upoštevajo torej rezultate testa, zdravstvene in druge razloge. Šola nato izda upravno odločbo, v kateri starše obvesti o začetku šolanja oziroma o odložitvi začetka šolanja.

Šolska svetovalna služba ali šolske zdravstvene službe lahko odložitev šolanja predlagajo tudi med šolskim letom, vrnitev v vrtec med šolskim letom pa je možna samo s soglasjem staršev.

Prepis na drugo šolo
V vabilu, ki pride na dom, matične šole starše obvestijo, kdaj bo vpis potekal. Vabilu se morajo odzvati tudi tisti, ki otroka ne želijo vpisati v najbližjo šolo. Vpis v šolo zunaj šolskega okoliša, v katerem otrok prebiva, poteka tako, da starši najprej otroka vpišejo v šolo v svojem šolskem okolišu, pri vpisu pa pojasnijo, da želijo prepis na drugo šolo. Najpozneje v 14 dneh po izteku roka za vpis pa nato na šolo, kamor želijo vpisati otroka, vložijo vlogo za prepis.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.