Slovenija
15 ogledov

Vpogled v dokumentacijo na Morsu

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Po ratifikaciji protokola o vstopu Hrvaške v zvezo Nato je pristojna komisija državnega sveta vlado pozvala, naj omogoči vpogled v dokumentacijo, ki jo je dala Hrvaška za vstop v Nato.

V sklepu, ki so ga sprejeli člani komisije državnega sveta za mednarodne odnose in evropske zadeve, komisija od vlade, zunanjega ministrstva in ministrstva za obrambo zahteva, da predsedniku državnega sveta (DS) Blažu Kavčiču in članom komisije omogočijo vpogled v pristopno dokumentacijo in vse ustrezne dokumente, na podlagi katerih bo lahko državni svet ocenil, "ali Hrvaška kot kandidatka za članico zveze Nato spoštuje in sprejema vrednote in pogoje za sprejem v zvezo Nato", so sporočili iz DS.

 

Preberite še:

Ratificiran vstop Hrvaške v Nato

Ob tem komisija vlado opozarja, naj pri določitvi termina za vpogled v zahtevane dokumente upošteva dejstvo, da ustava določa sedemdnevni rok, v katerem lahko DS od državnega zbora (DZ) zahteva ponovno odločanje o zakonu. To pomeni, da ima DS do prihodnjega ponedeljka čas, da se sestane in morda izglasuje veto na v ponedeljek v DZ potrjen zakon o ratifikaciji protokola o pristopu Hrvaške k Severnoatlantski pogodbi. V tem primeru bi moral DZ o zakonu znova glasovati in ga podpreti z dvotretjinsko večino.

Državni svetniki si bodo pred odločanjem o potrditvi ratifikacije protokola o vstopu Hrvaške v Nato lahko dokumentacijo o hrvaškem vključevanju v Nato ogledali v centralnem registru Nata na ministrstvu za obrambo. Vpogled v to dokumentacijo so imeli pred odločanjem sicer tudi poslanci državnega zbora, a jim je bil vpogled omogočen v prostorih parlamenta. Državni svetniki si bodo dokumente lahko ogledali v sredo. Kot so sporočili iz DS, si bo dokumentacijo najprej, ob 11.15, ogledal predsednik DS Kavčič, ob 14. uri pa še člani komisije DS za mednarodne odnose in evropske zadeve.

Državni svetniki so sicer na seji 21. januarja z 19 glasovi proti pritrdili mnenju komisije DS za mednarodne odnose in evropske zadeve, da bi moral DZ preložiti odločanje o ratifikaciji protokola o vstopu Hrvaške v zvezo Nato ne glede na sprejeto časovnico vključevanja povabljenih držav v zavezništvo. Večina svetnikov je namreč menila, da je treba upoštevati zadržke, ki izhajajo iz odprtih vprašanj v odnosih s Hrvaško, ter ocenila, da se EU in Nato dopolnjujeta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.