Slovenija
66 ogledov

Vpogled v zdravstveno dokumentacijo je pravica

zdravnik iStockphoto
Če pri najemu kredita banka zahteva zdravstveni pregled, vas mora seznaniti tudi z izvidi, če želite. Če niste upravičeni do vpogleda, gre za kršitev.

Na Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS) se je obrnila potrošnica, ki je za nakup hiše želela vzeti večji kredit. To bi lahko storila le pod pogojem, če bi se zavarovala pri zavarovalnici, ki bi jo določila banka. Od nje so zahtevali, da pred sklenitvijo kredita opravi zdravniški pregled. Potrošnica je to tudi storila. Ko pa je vprašala, ali bo lahko tudi sama dobila izvide zdravniškega pregleda, so ji odgovorili, da ne. Izvide dobi le njena zavarovalnica, ki je plačala pregled.

Zato je potrošnico zanimalo, "ali bi ji zamolčali, če bi na pregledu ugotovili, da je bolna. Želela je tudi vedeti, ali je pravilna razlaga medicinskega centra, da ni upravičena do vpogleda v podatke o svojem zdravstvenem stanju."

Potrošniku morajo izročiti fotokopijo

Na ZPS so ugotovili, da je "v primeru potrošnice izvajalec zdravstvenih storitev kršil pravico potrošnice do seznanitve z zdravstveno dokumentacijo, kar ureja zakon o pacientovih pravicah. Izvajalec zdravstvenih storitev je namreč pacientu dolžan zagotoviti fotokopijo zdravstvene dokumentacije, ki se nanaša nanj, in sicer takoj ali najpozneje v petih delovnih dneh po tem, ko pacient to zahteva."

Če ne dovolijo vpogleda, gre za kršitev

Potrošnica ima tako pravico, da se seznani z izvidi in tudi drugo dokumentacijo o svojem zdravstvenem stanju, čeprav je pregled plačala zavarovalnica, še dodajajo na ZPS. Da gre za kršitev pravic pacientov, če se pacientu ne omogoči vpogleda v osebno dokumentacijo, je pritrdila tudi informacijska pooblaščenka. Na ZPS tako svetujejo, naj v primeru, da dokumentov ne bo dobila, pomoč poišče pri informacijski pooblaščenki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.