Slovenija
22 ogledov

Vprašljiv le vrstni red

"To bo prvi paket izplačanih odškodnin. Nekaj je bilo sicer izplačanega že spoml Žurnal24 main
Prve odškodnine bodo izplačane v 14 dneh, zanje pa je zagotovljenih okrog 1,5 milijona evrov.
"Predvidevamo, da se bodo prve odškodnine prebivalcem hiš ob državni cesti G 1-3 začele izplačevati v roku od 10 do 14 dni," je jasen Gregor Ficko, direktor Direkcije Republike Slovenije za ceste (DRSC). Gre za izplačilo odškodnin zaradi škode, ki so jo stanovalcem ob tej državni cesti povzročali hrup in izpušni plini iz motorjev težkih tovornjakov.
 

Tudi Štajerci zahtevajo odškodnine

Poravnava ali tožbe. "Za približno 450 oškodovancev smo prejšnji teden na državno pravobranilstvo poslali odškodninske zahtevke, ki se gibljejo med štiri tisoč in 13 tisoč evri," pojasnjuje odvetnik Zvonko Kolšek, ki zastopa okrog 600 oškodovancev iz naselij Miklavž na Dravskem polju, Loka, Rošnja, Hajdoše, Starše, Zlatoličje in Slovenja vas. Oškodovanci so prepričani, da so hrup, smrad, strupeni izpusti in tresljaji zaradi nepreglednih kolon avtomobilov in tovornjakov tik ob hišah škodovali njihovemu zdravju in premoženju. Državno pravobranilstvo se mora v 30 dneh izjasniti, ali poravnavo sprejmejo ali ne. "Pri nas gre za enak pravni temelj kot pri Prekmurcih, ki bodo odškodnine prejeli v kratkem. Če bodo na državnem pravobranilstvu poravnavo zavrnili, bomo pač vložili tožbe," dodaja Kolšek.

Do konca leta še preostalo
DRSC je iz državnega proračuna, iz tekočih proračunskih rezerv, že dobila nakazanih dobrih 162 tisoč evrov od v proračunu zagotovljenih in rezerviranih 1,5 milijona evrov, ki naj bi bili nakazani do konca leta. Skupno bo odškodnine prejelo od 300 do 500 ljudi, in sicer tisti, ki imajo pravnomočne sodbe oziroma sklenjene sodne in zunajsodne poravnave.

Odškodnine, ki jih bodo prebivalci iz tega paketa prejeli, se gibljejo med tri tisoč in osem tisoč evri. "Ta znesek, 1,5 milijona evrov, zadošča za vse sodbe, ki so bile do zdaj izrečene," pojasnjuje Ficko.

Ne bo posebnih obvestil
"Doslej smo sklenili poravnave za približno sto ljudi. Pričakujem korektnost države in izplačilo na datum. Stranke v poravnavi tako ali tako popustijo glede odškodnine, pričakujejo pa vsaj, da se bo država držala dogovorjenega," pravi Silvo Belca, odvetnik, ki zastopa 1.200 strank, prebivalcev hiš ob državni cesti G 1-3 od dolgovaškega mejnega prehoda do Lenarta, in dodaja: "Upam, da je del teh izplačil tudi za moje stranke."

Ficko pa pravi: "Nikogar ne bomo posebej obveščali, sicer pa prebivalci vedo, saj imajo pravnomočne sodbe ali sklenjene poravnave in čakajo na izplačila. Vrstni red nakazil bo odvisen od tega, kako bodo k nam prihajale sodbe s sodišč oziroma poravnave z državnih pravobranilstev."

Samo na tej državni cesti Maribor–Lendava naj bi bilo vloženih tožb za okoli 13 milijonov evrov, ki še čakajo na razsodbo sodišča.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.