Slovenija
48 ogledov

Vprašljivi štirje kandidati

Alenka Bratušek EPA
V Evropskem parlamentu se bodo jutri začela zaslišanja komisarjev za novo evropsko komisijo. Poleg Alenke Bratušek pomisleki še o treh komisarkih kandidatih.

V Evropskem parlamentu se bodo jutri začela zaslišanja kandidatov za komisarje, ki bodo sestavljali komisijo Jeana-Clauda Junckerja. Slovenska kandidatka Alenka Bratušek se bo zagovarjala v ponedeljek, 6. oktobra popoldne. Poslancem pristojnih odborov se bo predstavila v angleščini, na vprašanja pa bo odgovarjala v slovenščini.

Okoli Bratuškove številni pomisleki

Alanka Bratušek je ena od tistih Junckerjevih izbrank, glede katere je bilo izraženih kar nekaj pomislekov. Minuli teden se je o njeni samokandidaturi in ustreznosti za mesto podpredsednice, odgovorne za energetiko, razpisal nedovisni portal Euroactiv. Euroactiv je prav tako podvomil v izkušnje Jerneja Plavliča, ki naj bi prevzel vodenje kabineta Alenke Bratušek.

Kandidaturi Bratuškove nasprotujejo slovenski člani najmočnejše skupine v parlamentu, konzervativne Evropske ljudske stranke (EPP). Skupno stališče bo EPP poudarjajo, da bo skupino stališče oblikovala po zaslišanju. Javni pomisleki prihajajo tudi vrst evropskih socialistov. Njihov vodja Gianni Pittella je prejšnji teden dejal, da jih skrbi postopek imenovanja, saj se zdi, da je kandidirala samo sebe.

Drugi šibki členi

Vprašljiv je tudi Španec Miguel Arias Canete, ki naj bi prevzel resor za podnebno ukrepanje in energijo, je tarča kritik zaradi povezav z naftno industrijo in seksističnih izjav o intelektualni superiornosti moških.

Madžaru Tiborju Navracsicsu, kandidatu za prevzem portfelja za izobraževanje, kulturo, mlade in državljanstvo, očitajo sodelovanje pri spornih avtokratskih ukrepih Viktorja Orbana, ki poleg britanskega kolega Davida Camerona tudi edini ni podprl Junckerjeve kandidature za predsednika komisije.

Britanec Jonathan Hill, ki mu je Juncker dodelil resor za finančno stabilnost, finančne storitve in kapitalske trge, bo moral evropske poslance prepričati, da ne bo deloval pod taktirko londonskega Cityja. Sporen je tudi zaradi evroskeptičnosti. A zagotovo nihče ne želi preveč vznemirjati Velike Britanije pred načrtovanim referendumom o njenem članstvu v uniji.

Raje menjava kot brodolom

Evropski parlament bo o komisarski ekipi glasoval v celoti, v celoti jo lahko tudi zavrne. Tako se pričakuje, da bo Jean-Clauda Juncker komisarje, s katerimi poslanci pristojnih odborov ne bodo zadovoljni, raje zamenjal, kot pa tvegal zavrnitev celotne ekipe.

To se ne bi zgodilo prvič. Leta 2004 je pri preverjanju prve ekipe Portugalca Joseja Manuela Barrosa Italijan Rocco Buttiglione padel zaradi spornih stališč do istospolno usmerjenih in žensk. Sledili sta še menjava šibke latvijske kandidatke za obdavčevanje Ingride Udre in menjava portfelja Madžaru Laszlu Kovacsu, ki je namesto energije dobil obdavčevanje.

Leta 2009 so bila zaslišanja druge Barrosove ekipe manj krvoločna. Padla je le kandidatka za humanitarno pomoč, Bolgarka Rumjana Želeva, ki so ji očitali navzkrižje interesov in slab nastop.

Odločitev bo znana 9. oktobra

Kandidati za komisarje bodo morali najprej odgovoriti na pisna vprašanja. Rok za odgovore je bil petek opoldne, pisni odgovori bodo temelj za ustni del izpita.
Vsa zaslišanja so triurna in javna. Kandidat bo na začetku podal 15-minutno izjavo, sledilo bo 45 vprašanj, ki jih lahko postavljajo le člani odborov, pristojnih za zaslišanje. Poslanci bodo imeli minuto časa za vprašanje, kandidati dve minuti za odgovor.

Po zaslišanju se bodo člani pristojnih odborov sestali za zaprtimi vrati in ocenili nastop kandidata. Ocene, ki jih morajo pripraviti v 24 urah, bodo nato obravnavali predsedniki odborov in predsedniki političnih skupin. 9. oktobra bo predvidoma znana končna odločitev o zaslišanjih - ali je proces končan ali bodo potrebni popravni izpiti.

Če kdo od komisarskih kandidatov ne bo uspešno opravil preizkusa ali če bo moral zamenjati resor, bodo sledila dodatna zaslišanja. Glasovanje parlamenta o Junckerjevi komisiji je predvideno 22. oktobra na plenarnem zasedanju v Strasbourgu. Nova Evropska komisija naj bi začela delati 1. novembra.

Evropski parlament glasuje o celotni ekipi in celotno ekipo lahko tudi zavrne. Če po zaslišanjih odbor sglede kandidata izrazi nezadovoljstvo, se predvideva, da ga bo šef komisarske raje ekipe zamenjal, kot pa tvegal strmoglavljenje celotne ekipe.
Komentarjev 7
  • Igor Đukanović 12:43 29.september 2014.

    Seksistične pripombe so neokusne.

  • mokmelk 09:12 29.september 2014.

    ha ha točno to sem pomislil...pa še na nekoga me spominja...

  • razumnik 09:07 29.september 2014.

    ima pa v riti. pošteno.