Slovenija
42 ogledov

Vrata volišč odprta, referendum poteka

referendum
1/5
Anže Petkovšek
Poteka referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Kar nekaj tudi prijav volivnega molka. Prvi podatki o volivni udeležbi.

Svoj glas lahko na več kot 3.113 rednih in 59 voliščih za prebivalce izven kraja svojega bivanja lahko odda okoli 1,7 milijona volilnih upravičencev, glasovati je mogoče tudi na 32 diplomatsko-konzularnih predstavništvih. Do 19. ure, ko se bodo volišča zaprla, velja volilni molk.  

Do 16. ure je bila volilna udeležba 24.99- odstotna, so sporočili iz državne volilne komisije. Do štirih popoldne je takop glasovalo 428 285 volilnih upravičencev. Udeležba je za 5,09 odstotne točke višja kot na referendumu o družinskem zakoniku leta 2012.

Najvišja volilna udeležba je bila v volilni enoti Ljubljana center, in sicer 28,81-odstotna, najnižja pa v Mariboru, kjer je znašala 21,58 odstotka.

Na DVK predvidevajo, da bo volilna udeležba presegla 30 odstotkov. 

Do 21. ure bi moralo biti jasno

Po prihodu na volišče volivec prejme glasovnico z referendumskim vprašanjem: "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 3. marca 2015?" Glasuje tako, da obkroži za ali proti. Glasovnica bo sicer veljavna tudi, če bo volivec glasoval drugače, vendar bo njegova volja kljub temu jasno razvidna.

Po zaprtju volišč naj bi bila večina glasov preštetih že do 21. ure, ko bo tudi jasno, ali so nasprotniki novele zbrali dovoljšno podporo, saj mora novelo zavrniti petina vseh volilnih upravičencev v državi. To pomeni, da je izid referenduma odvisen tudi od volilne udeležbe.

Če bo novela na referendumu potrjena, bo začela veljati 15. dan po objavi v uradnem listu, uporabljati pa se bo začela šest mesecev po uveljavitvi. Če pa bo na referendumu zavrnjena, ne bo stopila v veljavo, DZ pa eno leto po razglasitvi izida ne sme sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev.

Vse do zaprtja volišč velja volilni molk. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju. Prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejema dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

dezurni@zurnal24.si