Slovenija
180 ogledov

Vratar učenca udaril "z občutkom"

Na naše uredništvo se je obrnil 13-letnik, učenec OŠ Hinka Smrekarja v Ljubljani Žurnal24 main
Na naše uredništvo se je obrnil 13-letnik, učenec OŠ Hinka Smrekarja v Ljubljani, in nam opisal, kako ga je udaril vratar. Ravnatelj šole nam je zgodbo potrdil in dodal, da je bil vratar odpuščen.

"V sredo, 23. junija, smo se s sošolci po končanem pouku pred šolo obmetavali z ringloji. Dva ringloja sta zadela zaprto okno šole. Ko je okno zadel še tretji ringlo, je vratar prišel ven in mene, ki sem stal najbliže šoli, z desno roko udaril v levo lice," začne svojo pripoved 13-letni učenec omenjene šole, ki stoji na Gorazdovi ulici 16 v Zgornji Šiški.

Učencu sem povedal, da je vratarjevo ravnanje nedopustno, vendar sem dodal, da je bilo tudi njihovo ravnanje napačno. Učenci niso dobili nikakršne kazni.
Janez Špan, ravnatelj

"Naslednji dan sem se pritožil ravnatelju. Okregan sem bil zaradi metanja ringlojev, vratar pa je ostal nekaznovan. Izvedel sem tudi, da nisem edini in da je imelo z omenjenim vratarjem težave še nekaj mojih sošolcev ," svojo stran zgodbe konča učenec osmega razreda OŠ, ki je želel ostati anonimen.

Ravnatelj: "Ni bilo točno tako"
Ravnatelj Janez Špan nam pove, da je bil o dogodku obveščen 23. junija, in sicer na zadnji dan pouka. "Isti dan sem se pogovoril z učenčevo mamo, na razgovor pa sem povabil tudi omenjenega receptorja."

"Vratar je zatrdil, da je učenca udaril z občutkom. Še isti dan sem zahteval, da mi napiše poročilo o dogodku. Naslednji dan, torej 24. junija, smo imeli sestanek, nakar sva z vratarjem zaključila sodelovanje," doda ravnatelj.

Brez pooblastil
Vratar sedi pri vhodu v šolo, kjer beleži goste, pazi, da ne pride do poškodb šolskega imetja in kršitev hišnega reda. Ob morebitnem incidentu mora obvestiti vodstvo šole in razrednika, nikakor pa ne sme posredovati na lastno roko, poudari Špan. 

Ravnatelj poudari, da o preteklih primerih vratarjevega nasilja ni bil obveščen. "V trenutku, ko sem ga odpustil, je bil prizadet in jezen, vendar pa v preteklosti nisem zabeležil podobnih dogodkov," zatrdi in doda, da je imel vratar ob začetku dela potrdilo o nekaznovanosti in vso potrebno dokumentacijo.

"Učenci so metali ringloje v okna šole in v smer receptorja, ki jim je naročil, naj prenehajo. Učenci so se obmetavali naprej, nakar se je vratar sprehodil do skupine," omenjeni incident pojasni ravnatelj.

Vratarja ne bo tožila
Po ravnateljevih besedah je bila mama očitno zadovoljna z odpustom, saj je zatrdila, da ne bo sprožila nadaljnjih postopkov proti moškemu.

"Z ravnateljem sem opravila pogovor in mu povedala, da ni v redu, da vratar še dela z otroki. Moški je bil odpuščen. Ne vem, kakšne duševne težave ima. Več ne želim povedati," nam zatrdi dečkova mati.

Do 15 tisoč evrov odškodnine
"Če je vratar zaposlen na šoli in če je storil škodno dejanje v tem primeru je udaril učenca bi lahko mama zahtevala odškodnino od moškega in šole, ki v primeru malomarnosti ali naklepnega dejanja odgovarja za svoje zaposlene," nam pojasni odvetnik Franci Matoz.

"Če bi dogodek pri otroku pustil duševne posledice – stres, strah pred šolo, podoživljanje dogodka … se odškodnina ponavadi giblje med pet in petnajst tisoč evrov, odvisno, kakšne bi bile dejanske posledice," je zatrdil odvetnik in dodal, da mama lahko odškodnino solidarno zahteva od obeh, tako od šole kot od posameznika, ki je prekoračil svoja pooblastila.

Na naše uredništvo je pred nekaj urami prispela tudi elektronska pošta bralca Petra, ki je zapisal, da je omenjeni 13-letnik precej problematičen, ter da je že marsikaj ušpičil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.