Slovenija
23 ogledov

Vrečke so v davčni oazi

Šest poslancev je pozvalo Žarnića, naj omeji nepotrebno embalažo, med drugim vre Žurnal24 main
Obdavčitev embalaže. Za 217.865 plastičnih vrečk dobimo en evro davka.

Vrečke. Brezplačne nakupovalne vrečke so glede na povprečno težo obdavčene z 0,00000459 evra. Drugače rečeno: da se z obdavčitvijo nakupovalnih vrečk pobere en evro davka, jih je treba zbrati kar 217.865.

Sodelovali tudi vrtci
Zbiranje. V sklopu akcije Vrečka na vrečko so organizatorji do 22. novembra skupaj z vrtci, šolami, fakultetami in stojnicami zbrali 38 velikih črnih vreč, polnih plastičnih vrečk in 15 vreč plastičnih lončkov.

 

Tako je šest poslancev Socialnih demokratov in Zaresa zapisalo v pismu okoljskemu ministru Roku Žarniću, v katerem ga pozivajo, naj "z davčno politiko omeji nepotrebno embalažo". Na problematiko ravnanja z embalažo so začeli opozarjati marca lani, konec prejšnjega meseca pa so Žarniću poslali pismo s konkretnimi predlogi. Med drugim bi plastične vrečke obdavčili z 0,002 evra.

Zberemo 400 tisoč evrov
"Trenutna obdavčitev je občutna le za embalažo, narejeno iz PVC, medtem ko je za drugo simbolična," so zapisali poslanci in dodali, da država od druge embalaže dobi le 400 tisoč evrov na leto.

Na ministrstvu za okolje in prostor (MOP) pisma niso komentirali, ker želijo najprej odgovoriti pošiljateljem. Še enkrat pa so nam pojasnili, da ravnanje z embalažo in odpadno embalažo določa evropska direktiva, ki je vnesena v naš pravni red, zato je takšne spremembe treba dobro proučiti. "Za zdaj se za vse vrste embalažnega materiala plačuje enaka okoljska dajatev, od prihodnjega leta pa se bo za embalažo iz polimerov iz vinilkloridov ali drugih halogeniranih olefinov (kamor spada tudi PVC) plačevala 1.500-krat višja okoljska dajatev kot za drugo embalažo," so dejali na MOP, kjer dodajajo, da med PVC ni plastičnih vrečk, ker so izdelane večinoma iz 
polietilena.

Tudi brez odgovora
"Na MOP smo se obrnili s predlogom za uvedbo okoljske takse na plastične vrečke. Odgovora še nismo dobili," pa so dejali organizatorji akcije Vrečka na vrečko.

Organizatorji sicer pozivajo prostovoljce, naj se udeležijo delavnic in pomagajo delati umetnine iz zbranih vrečk in lončkov. Umetniških delavnic se lahko udeležite vse do sobote na ljubljanskem Kongresnem trgu ob
 Wolfovi ulici.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.