Slovenija
83 ogledov

Vrednost nepremičnin nižja tudi za tretjino

NEPREMIČNINA, STARI TRG Žurnal24 main
Geodetska uprava popravlja ocenjene vrednosti nepremičnin. Najbolj naj bi se znižale vrednosti lokalov, pisarn, zemljišč za gradnjo stavb, pa tudi stanovanjske nepremičnine.

Vrednosti nepremičnin v registru nepremičnin pri Geodetski upravi RS (Gurs) bodo predvidoma jeseni prilagojene dogajanju na trgu. Vrednosti bodo nižje za od 10 do 30 odstotkov, najbolj se bodo znižale za lokale, pisarne, zemljišča za gradnjo stavb in tudi stanovanjske nepremičnine na območjih, kjer so bile najvišje.

Znižanje na večih območjih

Po predlogu uredbe o določitvi indeksov vrednosti nepremičnin, ki ga je Gurs v medresorsko usklajevanje posredoval 5. avgusta, bodo vrednosti stanovanj in hiš znižane na območjih Primorske, osrednje Slovenije, Gorenjske, Dolenjske ter okolice Maribora in Celja.

Nove vrednosti v registru konec septembra

Vrednosti se bodo prilagodile, ker so se cene v sklenjenih poslih za posamezne vrste nepremičnin na posameznih območjih spremenile za več kot 10 odstotkov. Obdobje indeksacije je od 1. julija 2010 do 1. januarja 2013, Gurs pa je upošteval tudi podatke za obdobje šestih mesecev po datumu indeksiranja (1. januar 2013), torej do konca junija letos.

Vrednosti bodo v registru nepremičnin spremenjene po tem, ko bo uredbo sprejela vlada. Na Gursu pričakujejo, da bo to v septembru, tako da bi lahko bile nove vrednosti v registru objavljene do konca septembra.

Največ jih bo znižanih za 10 odstotkov

Vrednosti stanovanj bodo glede na predlog uredbe, objavljene na spletni strani Gursa, za od 16 do 17 odstotkov znižane v središču Ljubljane, Postojni, Novi Gorici, Idriji in na območju Bohinja, za do 15 odstotkov bodo nižje na območju južno od Ljubljane, v okolici Nove Gorice in pri Litiji. Na največ območjih bodo znižane za 10 do 12 odstotkov, in sicer na širšem območju Ljubljane, Maribora, Novega mesta, Radovljice, v Celju, Kranju, na Jesenicah, na Obali, Krasu in v Posočju.

Vrednosti hiš bodo za 25 odstotkov znižane v okolici Jesenic, za 24 odstotkov v nekaterih predelih Ljubljane, za 19 do 20 odstotkov na območjih severno in zahodno od Ljubljane, na Obali, na Bohinjskem in na območju Kranjske Gore, za 14 do 15 odstotkov med drugim na območju od Ljubljane proti Vrhniki, na delih Gorenjske, v okolici Celja, deloma ob povezavi med Ljubljano in Dolenjsko, na območju južno od Maribora. Za od 12 do 10 odstotkov bodo nižje med drugim na Krasu, Primorskem, širšem območju Novega mesta.

Vrednosti pisarn nižje do 25 odstotkov

Največje znižanje bo pri pisarnah in lokalih na območjih večjih mest, in sicer za 25 odstotkov v Novi Gorici in Mariboru, za 19 odstotkov v delu Ljubljane, za 10 odstotkov bodo vrednosti znižane večinoma na Gorenjskem.

Vrednost zemljišč za gradnjo stavb bo za 25 odstotkov znižana na delih Obale, v Postojni, deloma v Ljubljani in naprej proti Gorenjski, v okolici Bleda in Bohinja ter na območju ob povezavi proti Kranjski Gori. Za 20 do 19 odstotkov bodo znižane na območjih Notranjske, Dolenjske, tudi Ptuja in Kranja, za 17 do 15 odstotkov med drugim ob povezavi proti Kočevju, na območju Brežic, ponekod na Gorenjskem, na območju Celja, za 12 do 10 odstotkov na goriškem, severno in jugovzhodno od Ljubljane ter ponekod na Gorenjskem.

Za industrijske stavbe bo znižanje 20-odstotno na območju Maribora, 15-odstotno na širših območjih ob Slovenske Bistrice in Ptuja do meje z Avstrijo, 10-odstotno bo znižanje na Obali, Krasu, v Ljubljani in širši okolici, na Gorenjskem, Celjskem, Dolenjskem, v Zasavju, tudi na Koroškem.

Vrednosti kmetijskih zemljišč nespremenjene

Za kmetijska zemljišča in gozdove se vrednosti ne bodo spremenile, saj zabeležene spremembe niso presegale 10 odstotkov vrednosti.

"Podatki o gibanju cen so skladni z našimi pričakovanji in z mednarodnimi izkušnjami na tem področju," je danes povedal Martin Smodiš iz urada za množično vrednotenje nepremičnin pri Gursu.

Pritožiti se ni mogoče

Lastniki se na izračunano vrednost v registru, ki bo predvidoma tudi osnova za davek na nepremičnine, ne morejo pritožiti. Preverijo pa naj, ali podatki o nepremičnini pravilni, svetuje Gurs. Kot pravi vodja Gursa Aleš Seliškar, je še precej podatkov treba uskladiti z dejanskim stanjem, s čimer se bo spremenila tudi ocenjena vrednost.

Komentarjev 1
  • privat 11:05 15.avgust 2013.

    še vedno je nepremičninski trg previsoko ovrednoten...cene morajo pasti vsaj še za 40%!! Krvatarji pa naj plačujejo 20% nagrad za dosežen posel...