Slovenija
29161 ogledov

Toča je že klestila ...

Nevihtni oblaki
Burna osvežitev, s krajevnimi neurji in tudi točo.

"Vročinski val se bliža koncu, sam prehod iz vročega obdobja v manj vroče oziroma hladnejše obdobje pa je običajno dokaj buren," v svoji objavi svarijo vremenoslovci z Arsa. Buren prehod se je ponekod že začel, saj je po poročanju portala Neurje.si že nastala močnejša nevihta na območju Posavskega hribovja: "Zaradi počasnega premikanja neviht oziroma obnavljanja nad istim območjem nastajajo dolgotrajni močnejši nalivi, zato je lokalno možen porast in razlivanje hudournikov ter manjših potokov. Možna je tudi večja količina manjše toče."

Toča je sicer že klestila v kraju Dolenji Boštanj v Posavju.

Hudo je bilo tudi v Sevnici, kjer so po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje morali gasilci že nuditi tehnično pomoč, podiralo je tudi drevesa.

Vročina popušča

Hladna fronta je danes opoldne že dosegla zahodno Evropo. V Franciji vročina že popušča, v četrtek je bilo marsikje še več kot 40 stopinj Celzija, v nedeljo pa ne bodo izmerili niti 20 stopinj.

Hladna fronta se bo pomikala proti vzhodu in nas predvidoma dosegla in prešla v nedeljo. V višinah nad nami danes še piha veter zahodnih smeri, v soboto se bo obrnil na jugozahodno, v nedeljo pa na južno smer.

Nestabilno

Zvečer in v prvi polovici noči se lahko predvsem na zahodu še pojavljajo nevihte. Jutri bo dopoldne sončno, popoldne in zvečer pa spremenljivo z nevihtami, pravijo na Arsu.

Nekatere današnje nevihte bodo po poročanju Arsa, predvsem v vzhodni polovici Slovenije, spremljala krajevna neurja z nalivi, močnejšimi sunki vetra in tudi točo.

Nevihte se bodo popoldne in zvečer pojavljale tudi v sosednjih pokrajinah Italije in dokaj verjetno je, da jih bo zahodni zračni tok ponoči prinesel tudi nad Slovenijo.

Gibanje padavin spremljajte na spodnji povezavi:

Vreme: Radarska slika padavin Vreme Slovenija Radarska slika padavin

Jutri mirneje

Kot kaže, nadaljujejo na Arsu, se bo v soboto sprva vreme vsaj začasno umirilo, zgodaj popoldne pa se bo nevihtna aktivnost znova prebudila, predvidoma najprej v severozahodni Sloveniji. Takrat bodo nevihte potovale proti severovzhodu. Predvsem v vzhodnem in južnem delu države pa utegne vreme zdržati do večera in ob dokaj sončnem in vetrovnem vremenu se bo temperatura znova dvignila nad 30 stopinj.

Nedelja bolj kisla

V noči na nedeljo bomo prišli pod vpliv vremenske fronte, padavine z nevihtami se bodo najprej začele pojavljati v zahodni Sloveniji in se do nedeljskega jutra predvidoma razširile na vso Slovenijo. V nedeljo čez dan bodo pogoste plohe in nevihte z močnejšimi nalivi in sunki vetra, vmes pa obdobja brez padavin.

V nedeljo popoldne bodo marsikje v zahodni in osrednji Sloveniji temperature le okoli 20 stopinj.

Kako kaže?

V prvih dneh prihodnjega tedna bo dopoldne dokaj sončno, popoldne pa bo več spremenljive oblačnosti in nastale bodo krajevne plohe in nevihte. Znova bo topleje, v ponedeljek in torek bodo najvišje dnevne temperature stopinjo ali dve nad 30 stopinj, od sredine tedna naprej pa v notranjosti Slovenije ne bo več kot 30. Novega vročinskega vala zaenkrat ni na vidiku, napoved sklenejo pri Arsu.

Vročina Slovenija Vreme: Tu lahko danes pričakujete nevihte

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar praufo
    praufo 17:34 26.julij 2019.

    spet ena in iste zgodbe, zaščite ni, vroče je, povsod klima, v avtumu, v trgovini, še po stanovanjih, zunaj pa savna ... ne vem kam to pelje, čeprav je nekaterim še premalo vroče in grejo v vroče kraje, kjer se ...prikaži več lahko pražijo, no ampak to je dopust