Slovenija
51 ogledov

Vreme desettisoče vrnilo v čas brez elektrike

Pivka
1/10
Eva Dužnik
V Pivki in Postojni so popoldan prebivalci po več kot 24 urah dobili nazaj elektriko. Zaradi posledic žledu pa še vedno številne vasi na območju že drugi večer v temi. Hoja po gozdu smrtno nevarna. V Bohinju se je sesedla Karadžordževićeva vila.

Potem ko smo v petek poročali o izrednih razmerah na Pivškem in Postojnskem, se težave na na teh območjih zaradi vremena nadaljujejo. Sneg in žled sta nevšečnosti povzročila tudi na tolminskem, kobariškem in idrijskem območju. Brez napajanja je bilo na celotnem območju Elektra Primorska okoli 19. ure še okoli 5.000 odjemalcev, medtem ko jih je bilo dopoldan prek 11.000. Delavci Elektra Primorska so sicer zvečer prekinili delo, saj so razmere na terenu prenevarne za nočno delo. Nekaterim odjemalcem bodo elektriko zagotovili z agregati, a številni bodo še drugo noč v temi.

Veliko ljudi brez elektrike tudi v osrednji Sloveniji in na Koroškem, težave imajo tudi na Gorenjskem.

Postojna in Pivka spet v civilizaciji, vasi še ne

Potem ko so elektriko najprej dobili v Pivki, so okoli 16.30 po več kot 24 urah znova zasvetile sijalke tudi v Postojni. Izboljšalo se je tudi stanje z dobavo vode, ki so jo morali zaradi težav pri poganjanju črpalk prebivalci prekuhavati. Še vedno pa so moteni signali mobilnih operaterjev, ker ledeni dež še vedno pada, tudi niso izključeni novi izpadi na električnih povezavah.

Tako so po poročanju naše dopisnice brez elektrike še vedno vasi med Postojno in Pivko. V Postojni je bil danes od trgovin odprt le trgovski center Mercator, ker ima lastni agregat za napajanje. Nekateri Postojnčani so se danes odpravili v Ljubljano po nabavo lastnih električnih agregatov, saj brez elektrike številni niso imeli ogrevanja, nekateri niso mogli niti kuhati. Na pomoč je priskočila tudi vojska z nekaj deset agregati.

Še vedno za občane ostaja velika nevarnost poškodb, z dreves namreč padajo veje in težak sneg ter led. Temperature vztrajajo okoli ledišča, zato se led še ne topi, temveč se zaradi padajočega dežja le še debeli. Zgornje fotografije sicer pričajo o razdejanju, ki ga za seboj predvsem na drevju pušča žled.

Obisk predsednika

Predsednik republike Borut Pahor je popoldne skupaj z državnim sekretarjem ministrstva za obrambo Zoranom Klemenčičem obiskal izpostavo Uprave RS za zaščito in reševanje v Postojni. Z obiskom je želel izrazit hvaležnost vsem, ki prostovoljno ali profesionalno pomagajo ljudem, ki jih je prizadela ujma, so sporočili iz predsednikovega urada. Obiskal je tudi vas Slavina.

V nedeljo bo prizadeta območja obiskala premierka Alenka Bratušek z obrambnim ministrom Romanom Jakičem.

Ekipe spet na delo v nedeljo

Zaradi padcev drevja, polomljenih drogov in pretrganih žic je še vedno več daljnovodov brez električne energije. Na Elektru Primorska pričakujejo, da se bo tako stanje nadaljevalo tudi v prihodnjih urah. Večji del okvar je na območju Pivke proti Postojni ter med Razdrtim in Senožečami. Elektro Primorska skuša s prenapajanji in omejevanji čim več odjemalcem zagotoviti izredno napajanje, kolikor je to mogoče. Na terenu so bile prek dneva vse razpoložljive enote, a je obseg okvar zelo velik.

Izpadi tudi drugod

Žled je povzročil izpade tudi na daljnovodih Čepovan in Banjšice. Izpade beležijo tudi na območju Cerknega, Idrije in Tolmina.

Težave na bovškem in v Vipavski dolini so odpravili. Zaradi padcev drevja, polomljenih drogov in pretrganih žic pa je še vedno več daljnovodov brez električne energije. Pričakujejo, da se bo takšno stanje nadaljevalo tudi v prihodnjih urah. 

Kar nekaj preglavic imajo tudi Gorenjci. Nekaj cest je zaradi drevja na cestiščih zaprtih. Po težo mokrega snega se je danes delno porušila tudi opuščena Karađorđevićeva vila v Bohinju v Ribčevem Lazu, ki je spomeniško zaščitena. V Radovljici pa se je na stanovanjski blok podrla smreka.

Trganje vej, podiranje in nagibanje dreves, ujetih v žled, povzroča težave tudi pri oskrbi z električno energijo, saj prihaja do tresenja žic. Po podatkih Elektra Gorenjska vsaj zaenkrat daljnovod ni nikjer pretrgan, do krajših izpadov električne energije pa prihaja na območjih Kranja, Jezerskega, Cerkelj, Tržiča, Radovljice, Bleda, Bohinja, Pokljuke in Jesenic.

Vagone morajo vleči "dizli"

Slabe vremenske razmere povzročajo težave tudi v železniškem prometu. Mednarodni potniški vlaki med Beljakom in Jesenicami so spet začeli voziti. Vlaki vozijo z dizelskimi lokomotivami, zaradi česar bo v mednarodnem prometu še prihajalo do zamud. Drugih sprememb v železniškem prometu za zdaj ni, so sporočili s Slovenskih železnic.

Številni vlaki, ki vozijo na relacijah po Sloveniji, imajo zamude.

Komentarjev 4
  • brenco 01:09 02.februar 2014.

    Na primorski AC delujeta tudi OMV na Ravbarkomandi, in tudi v Postojni.

  • miro 15:53 01.februar 2014.

    Vsaka čast tudi delavcem elektra ,ki se mučijo vzpostavit elektro omrežje. Tu bi jim lahko vojska veliko priskočila na pomoč, saj ima vojska največ terenskih vozil, pa tudi kondicijski trening jim nebi škodil. Gasilci so tako kot zmeraj na udaru ...prikaži veču in so ponekje neprestano na terenu in pomagajo odstranjevat posledice. Tu bi bilo potrebno malo drugače organizirat vse skupaj se vam ne zdi tako.

  • miro 15:37 01.februar 2014.

    končn so se začeli dogovarjat haloooooooooooo to bi se morali že včeraj dogovorit saj videi kake so razmere in vremenska napoved za naprej. vojska in civilna zaščita agregate ven iz skladišč naj opravljajo svoje delo ne pa da propadajo v skladiščih