Slovenija
4456 ogledov

Vreme: Končno poletje, kmalu bo 30 stopinj!

Sonce

"Po temle nenavadnem deževju za konec maja se bo vreme počasi umirilo, danes bo še nekaj padavin, toda bistveno manj kot včeraj," pišejo pri vremenskem portalu Ciklon.si. "Vremenski obeti so kar ugodni za začetek toplejšega obdobja, ne bomo ravno takoj skočili v poletje, ki se začne v soboto."

Dodajajo, da sicer splošna slika ne kaže suhega obdobja, ampak krajevne plohe in nevihte v popoldanskem času. "Sprva bo na nas še vplivalo višinsko jedro hladnega zraka, ki se nam bo v nedeljo približalo, zato bo spet bolj spremenljivo, dan kasneje pa bo vremenska fronta dosegla Nemčjo in če ji bo slučajno uspelo prebiti Alpe po zahodni strani in prodreti v Jadran, bi to pomenilo nov udarec s ponovno ohladitvijo," pišejo pri Ciklon.si. "Proti koncu naslednjega tedna je videti oster vdor atlantske doline proti zahodnemu Sredozemlju. Če se bo to zgodilo, bo azorski anticklon nad nami zamenjal subtropski in prvič letos bi lahko marsikje temperatura dosegla +30 °C."

Daljšega obdobja stabilnega vremena sicer ne napovedujejo. "Tudi če prodre afriški anticiklon, bo to očitno le prehodno, kajti ob postavitvi blokade nad Skandinavijo bo verjetno hitro oslabel," pišejo pri Ciklon.si

Temperature okoli 30 stopinj Celzija prihodnji konec tedna napovedujejo tudi pri Agenciji za okolje. 

Sobota in nedelja sončna s popoldanskimi plohami

Za danes napovedujejo na zahodu zmerno do pretežno oblačno in povečini suho. "Drugod bo oblačno, občasno bo še deževalo," pišejo pri Arsu. "Do noči bo dež povsod ponehal. Pihal bo severni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 14, na Primorskem do 19 stopinj Celzija."

Jutri bo sončno z občasno povečano oblačnostjo. "Ponekod bo pihal severovzhodni veter," pišejo pri Arsu. "Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 11, najvišje dnevne od 19 do 22, na Goriškem do 24 stopinj Cezlja."

V soboto in nedeljo bo večinoma sončno, sredi dneva in popoldne bodo nastale posamezne plohe ali nevihte. Ponekod bo pihal severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 25 stopinj Celzija.

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Konec prihodnjega tedna 30 stopinj Celzija

"Nad srednjo Evropo se je zgradilo območje visokega zračnega tlaka, nad Balkanom pa še vztraja višinsko jedro hladnega in vlažnega zraka, ki vpliva tudi na vreme pri nas," razlagajo pri Arsu.

V nedeljo bo nad srednjo Evropo in Alpami šibko območje visokega zračnega tlaka, ki bo v začetku tedna nekoliko oslabelo. "V višinah se bo od srede naprej krepil jugozahodni veter, pritekal bo toplejši zrak," še pišejo pri Arsu. "V celotnem obdobju bo dokaj sončno, vsak dan popoldne pa bodo možne krajevne plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo sprva okoli 25 stopinj Celzija, proti koncu tedna pa blizu 30 stopinj Celzija."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • rafo 12:54 30.maj 2019.

    tile pisci vremena na žurnalu so ....

  • Snežinko 10:02 30.maj 2019.

    Čakajte... včeraj ali predvčerajšnjim pa ste objavili članek z imenom, da junija še ne bo toplo. Se lahko prosim odločite: ali BO ali NE BO toplo?

  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 09:13 30.maj 2019.

    soseda francka je pri frizerki povedala, da bo letošnja druga letina krompirja ob tako visokih temperaturah res vrhunska. žurnalove mucice sicer rade papajo komentarje, ampak nič ne de; francka bo spet pobirala krompir in gonila ekološko klimo na pedala =)