Slovenija
8438 ogledov

Vreme po nočnem podaljšku končno umirja konje, Golob na ogledu razdejanja

poplave Idrijca
1/5
Bralka
Po burnem petkovem dogajanju so težave ponekod povzročile še večerne nevihte, celo s točo. Premier na ogledu.

Uprava za zaščito in reševanje poroča o nevšečnostih na območjih Celja, Kranja, Ljubljane, Nove Gorice, Maribora, Postojne in Trbovelj. Zaradi poplavljanja in proženja zemeljskih plazov so zabeležili 27 dogodkov. Za odpravo posledic je bilo aktiviranih 15 gasilskih enot.

Reka Sora je ponoči poplavila regionalno cesto Škofja Loka-Železniki, promet je potekal po enem pasu.

Po državi je zaradi plazov, podrtih dreves in poplavljenega cestišča zaprtih več cest. Po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste so zaprte ceste Železniki - Most na Soči na več odsekih, Davča - Zali Log, Laško - Šentjur, podvoz v Laškem, Polhov Gradec - Dobrova, Luče - Solčava, Stahovica - Kamniška Bistrica, Fara - Kot - Grgelj in Hrastnik - Zidani most.

Na cesti Litija - Zagorje je promet močno oviran zaradi vode na cestišču in nanosov listja.

V Piranu je Regijski center za obveščanje Koper zaradi visokega plimovanja morja ob 6.35 sprožil sireno alarmiranja oz. opozorilo na nevarnost, v Izoli so sireno sprožili ob 7.50, so sporočili iz regijskega centra.

posledice toče v Tolminu | Avtor: Bralka Bralka

Danes bo sprva zmerno do pretežno oblačno, predvsem v severni polovici Slovenije bodo še nastajale krajevne plohe ter posamezne nevihte. Ponekod na jugovzhodu bo megleno. Sredi dneva se bo predvsem v vzhodni in južni Sloveniji prehodno delno razjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 21, na severozahodu okoli 13 stopinj Celzija. (Vir: Arso)

Švigalo in tolklo

Kot so pojasnili na Atso, se je večino večernega in nočnega nevihtnega dogajanja dogajalo nad severno polovico države. Nevihte so spremljali nalivi, sodra in močnejši sunki vetra.

Beležili so tudi visoko število razelektritev v obliki strel. Kot so pozno sinoči sporočili iz agencije, so zabeležili tudi dva močna naliva - na Pasji ravni je padlo 20, v Borštu pri Gorenji vasi pa 22 litrov dežja na kvadratni meter. V Ljubljani pa je zvečer padlo skoraj 40 litrov na kvadratni meter.

Sicer pa se bodo na prizadetih območjih nadaljevale aktivnosti za odpravljanje posledic petkovega divjanja narave, ki je zaradi velikih količin dežja prinesla razlivanje vodotokov in in sprožila številne plazove.

Danes si bo poškodovana območja ogledal premier Robert Golob. V spremstvu državnega sekretarja Boštjana Šefica, poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana in tolminskega župana Alena Červa si bo ogledal razmere v Baški grapi, ki je bila med najhuje prizadetimi območji.

Podbrdo brez ceste do centra občine

Petkovo močno deževje je največ težav povzročilo na območju Bohinja in Železnikov ter na območju Baške grape v občini Tolmin.

Območje Tolmina je ponoči prešla še ena nevihtna fronta z rahlo sodro. Ta po besedah poveljnika tamkajšnjega štaba civilne zaščite Mihe Venclja ni povzročila dodatne škode. Ponoči so bile v Podbrdu na terenu tri gasilske enote, ki so prečrpavale vodo, v Baški grapi je zadeve nadzorovala gasilska straža. Razmere se sicer umirjajo.

Na območju Baške grape so zaradi poplavljanja praktično vseh vodotokov morali v petek evakuirati 15 prebivalcev vasi Koritnica in Klavže. Več objektov je huje poškodovanih, do Podbrda pa je možen dostop le z gorenjske strani ali po železnici, saj je glavno cesto, po kateri poteka tudi ves dostavni promet med Podbrdom in Tolminom, na enem predelu povsem uničilo.

Voda se je sicer začela popoldne hitro umikati v struge, a so ostali aktivni plazovi. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.