Slovenija
6526 ogledov

Še kolcalo se vam bo po takem vremenu. Izkoristite ga!

Mraz Profimedias
Izkoristite prihajajoče dni.

Danes bo sončno, dopoldne bo ponekod po nižinah še vztrajala megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 10, na Primorskem do 12 stopinj Celzija.

V torek se bo predvsem na jugozahodu pooblačilo, drugod bo delno jasno. Zapihal bo jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 2, v alpskih dolinah do -5, ob morju okoli 6, najvišje dnevne od 6 do 13 stopinj Celzija.

Zima Vreme Svet Dolgoročna napoved za zimo: Dobre in slabe novice!

V sredo in četrtek bo na vzhodu večinoma sončno, drugod zmerno do pretežno oblačno. V hribovitem svetu zahodne Slovenije bo predvsem v četrtek občasno možen rahel dež. Še bo pihal jugozahodni veter. Topleje bo.

Težava pa je temperaturni obrat oziroma temperaturna inverzija, zaradi katere bodo sončna jutra imeli predvsem prebivalci višjih območij.

"Najbolj enostavno si je predstavljati nočni oziroma jutranji temperaturni obrat, ki nastane zaradi nočnega ohlajanja prizemne plasti zraka. Če je noč mirna in dovolj jasna, tla sevajo energijo v IR spektru valovanja in se zato ohlajajo, nato se počasi ohlaja plast zraka nad njimi. Čim daljša je noč in čim večje so sevalne »izgube« oz. količina energije, ki gre v vesolje, tem debelejša plast ohlajenega zraka nastane. Ker je hladnejši zrak težji od toplejšega, se nabira po najnižjih delih reliefa – v kotanjah, dolinah, kotlinah… rečemo, da nastanejo jezera hladnega zraka, ki so pozimi res lahko »jezera«, poleti pa bolj »lužice«, ki pa jih zgodaj zjutraj lahko zaznate, če greste v kakšno dolinico ali krajevno mrazišče. No, tudi danes je nastal prizemni temperaturni obrat z meglo," pojasnjujejo na agenciji za okolje.

Od četrtka do torka bodo naši kraji večinoma pod vplivom območja visokega zračnega tlaka, ki bo nad južno polovico Evrope. Prevladovali bodo zahodni višinski vetrovi. Iznad Sredozemlja bo k nam dotekal toplejši in postopno bolj vlažen zrak. V soboto ali nedeljo nas bo predvidoma prešla vremenska fronta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 14:35 20.november 2017.

    Zima je bila in bo pa naj se vremenarji še tako trudijo ustvarjat pomembnost svojega ceha.