Slovenija
19774 ogledov

Vreme: "Najhujše šele prihaja"

dež veter naliv Profimedia
Ponoči nas bodo iz smeri zahoda proti vzhodu prešli močni nevihtni pasovi.

"Že sedaj so nekatere samodejne meteorološke postaje v Posočju zabeležile vrednosti padavin preko 100 mm/m2, najhujše pa šele prihaja. Ob prehodu fronte se bodo namreč pojavljale nevihte z močnejšim vetrom, ki lahko ponekod poskrbi za obširen vetrolom. Intenziteta padavin bo takrat tudi najmočnejša, kar bo privedlo do silovitega porasta nekaterih rek, potokov in hudournikov," svari vremenski portal Neurje.si.

Agencija za okolje poroča, da so reke na Gorenjskem in v Posočju začele močno naraščati. "V porečju Save Bohinjke in zgornje Soče so že začela razlivanja vodotokov," so zapisali. Vodostaj Tolminke je ob 22. uri 220-230 centimetrov, medtem ko ima Soča pri Kobaridu vodostaj okrog 420-430 centimetrov. 

Poplavljale bodo reke v Posočju, na idrijsko-cerkljanskem, v porečju Sore, Save Bohinjke ter Save v srednjem in zgornjem toku. "Na celotnem območju severozahodne Slovenije in delu osrednje Slovenije in ob obali so verjetne poplave hudourniških vodotokov in zaledne padavinske vode. Poplavljanje rek je možno tudi na Vipavskem, Savinjskem, na Koroškem."

Od sredine noči do jutri opoldne se bo hitro povečeval tudi pretok Drave na meji z Avstrijo. Drava se bo v petek dopoldne razlivala na najbolj izpostavljenih delih, čez dan pa se bodo poplavljene površine vzdolž celotne Drave povečevale. Opozarjajo, da lahko Drava v petek popoldan in v noči na soboto poplavi tudi v večjem obsegu.

Ponoči lahko poplavi morje v višini okoli 30 centimetrov. Morje bo med 22. in 4. uro močno vzvalovano. Zjutraj bo visoka gladina morja sovpadla z okrepljenim jugozahodnim vetrom.

Glavnina nevihtnih pasov pozno ponoči

Ponoči nas bodo od zahoda proti vzhodu prešli močni nevihtni pasovi, pri čemer vremenoslovci pričakujejo, da nas bo glavnina prešla v poznih nočnih urah. "Veter bo najmočnejši v prvem delu in sredi noči na petek, ko bo v sunkih dosegal hitrosti od 70 do 100 km/h, v višjih legah tudi več," pravijo na agenciji za okolje.

Do jutri zjutraj za severozahod države velja rdeče opozorilo. Možne so poplave večjih razsežnosti, verjetni so zemeljski plazovi. Pride lahko tako do motenj pri oskrbi z energijo kot pitno vodo. Vozne razmere so zaradi poplavljenih cest nevarne. 

Za preostale dele države je za petek zaradi padavin in vetra izdano oranžno opozorilo. "Čeprav je trenutno le severozahod obarvan v najvišjo stopnjo nevarnosti, je tovrstne situacije težko natančno oceniti, zato je priporočljivo, da ste v pripravljenosti tudi drugod po regijah, kjer velja oranžna barva," svetujejo pri Neurje.si 

Od jutra je po podatkih agencije za okolje v severozahodni Sloveniji padlo povečini od 20 do 60 milimetrov dežja, na Voglu 100 milimetrov. "Na širšem območju Julijskih Alp in njihovega predgorja bo predvidoma še padlo od 100 do 200 l dežja na kvadratni meter. Drugod v hribovitih predelih po Sloveniji pa bo padlo od 60 do 120 l dežja na kvadratni meter," napovedujejo. 

Prometnoinformacijski center opozarja voznike, naj spremljajo napovedi in so pozorni na vsa opozorila, saj se v tako nestanovitnih vremenskih razmerah prevoznost cest lahko hitro spremeni. Preventivno sta zaradi pričakovanega poslabšanja vremenskih razmer in stanja na vozišču zaprti cesti Bača pri Modreju-Petrovo Brdo ter Bresternica-Gaj-Sv. Juri.

Na območju Baške grape so poleg gasilcev in pripadnikov civilne zaščite v pripravljenosti tudi pripadniki Slovenske vojske. Nekaj prebivalcev je preventivno zapustilo svoje domove. 

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so zaradi neurja morali posredovati gasilci na območju Ajdovščine, Bohinja, Celja, Cerknice, Dupleka, Idrije, Izole, Kanala, Kobarida, Kočevja, Kopra, Kranjske Gore, Ljubljana, Mirna-Kostanjevice, Pirana, Tržiča, Škofje Loke, Tolmina itd.

Kakšno vreme sledi?

V petek se bodo občasno še pojavljale padavine. Čez dan se bo deloma zjasnilo, le na zahodu bo še ostalo pretežno oblačno. Meja sneženja bo na višini okoli 1500 metrov. Popoldne bo jugozahodni veter slabel. Temperature se bodo gibale od 8 do 14 stopinj Celzija, napovedujejo na agenciji za okolje. 

"V noči na soboto bodo padavine prehodno spet pogostejše. V soboto čez dan bo večinoma suho, deloma se bo razjasnilo. Pihal bo jugozahodni veter. Zvečer se bo od zahoda ponovno pooblačilo, padavine z nevihtami in nalivi bodo v noči na nedeljo zajele vso Slovenijo. V nedeljo popoldne bodo padavine oslabele, deloma se bo razjasnilo," kaže napoved za ta konec tedna. 

"V prvi polovici prihodnjega tedna kaže na deloma sončno vreme z le občasnimi manjšimi padavinami, v drugi polovici tedna pa na več oblačnosti ter povečano verjetnost za padavine. Najvišje dnevne temperature bodo v notranjosti okoli 15 °C," predstavljajo obete za dneve od 6. do 11. novembra.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • e95e7fd9ea687d7ff23f77a8c201dc8140701052 08:38 03.november 2023.

    Ljubljančani smo jo spet kar dobro odnesli. Ne vem sicer, kako so imeli na viču okoli Gradaščice. Tam zna biti jeba ker ima ta višje gor v Polhograjski dolini kup hudourniških pritokov, ko se voda z dveh strani zliva v ...prikaži večv grapo. Ljubljanica pa navadno poplavi v okljuku pod Debnim vrhom, vendar ne povzroči neke škode, ker tam ni hiš.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:50 02.november 2023.

    Groza in strah, samo to lahko rečem, da je v hiši še bolj srhljivo kot v bloku ob ekstremnih vremenskih pojavih.