Slovenija
12543 ogledov

Vreme ne preneha s presenečenji

Nevihtni oblaki. Shutterstock
Presegamo dolgoletna povprečja. Kako bo do konca prihodnjega tedna?

Arso na spletni strani med zanimivostmi objavlja ugotovitve zadnjih dni, ki jih lahko povzamemo z besedami od hudega mraza do aprilske toplote v dveh tednih.

Potem ko se je večji del februarja temperatura držala blizu dolgoletnega povprečja, se je konec meseca močno ohladilo. Na prelomu iz februarja v marec je bilo po nižinah nekaj dni zapored od 10 do 15 stopinj Celzija hladneje kot običajno v tem času.

To predstavlja zelo velik temperaturni odklon in enega najhladnejših zaključkov meteorološke zime v zadnjih 70 letih. V prvi dekadi marca se ob hitri spremembi vremenskega stanja nad Evropo temperatura pri nas naglo zvišuje. Konec tedna bomo zlasti po nižinah na vzhodu znatno presegli dolgoletno povprečje za ta del leta. Če je še pred okoli osmimi dnevi dnevno povprečje temperature zraka tam znašalo blizu -10 stopinj, bo od sobote do ponedeljka blizu 10 stopinj, torej bo razlika med obema obdobjema znašala okoli 20 stopinj Celzija. Za primerjavo, takšna je običajna razlika med zimo in poletjem.

Tako močna otoplitev v približno desetih dneh konec meteorološke zime ali na začetku meteorološke pomladi kot letos je redka; podobno je bilo v zadnjih desetletjih le v letih 1948, 1963, 1978 in 1994. Močna otoplitev bo v kombinaciji z vetrom in obilo sončnega vremena zlasti na vzhodu Slovenije hitro pobirala doslej zajetno snežno odejo - v le nekaj dneh bo marsikje skopnel ves sneg, ponekod tudi več kot pol metra. Podobno hitro taljenje zajetne snežne odeje smo imeli marca v posameznih nižinskih delih države le v letih 1952, 1955, 1963, 1976 in 2004.

Osvežena napoved za Slovenijo

"Ponoči se bo oblačnost nad zahodno in osrednjo Slovenijo zgostila. Po nekaterih nižinah bo nastala megla. Bolj jasno bo na severovzhodu, kjer bo pihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 4, na Primorskem okoli 7 stopinj Celzija," napovedujejo meteorologi na Arsu.

V petek bo v vzhodni Sloveniji in ob morju delno jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno in povečini suho. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 14 stopinj. V soboto bo pretežno oblačno, predvsem v zahodni polovici države bo občasno rahlo deževalo. Na vzhodu Slovenije bo še deloma jasno in suho vreme.

V nedeljo bo oblačnost naraščala. Popoldne bodo padavine od zahoda zajele večji del države. Oba dneva bo ponekod pihal jugozahodni veter. V ponedeljek bo na zahodu še oblačno z občasnim dežjem. Drugje bo večinoma suho, oblačnost se bo trgala. Veter bo postopoma slabel.

Od 12. do 17. marca 2018

"V ponedeljek bodo naši kraji še pod vplivom plitvega ciklona nad severno Italijo. V nadaljevanju tedna bo v višinah ostal hladen zrak, prevladovali bodo vlažni vetrovi jugozahodne smeri. V četrtek in petek bo naše kraje predvidoma doseglo novo ciklonsko območje," vremensko sliko pojasnjujejo na Arsu.

V ponedeljek bodo nad zahodno polovico države še vedno pogoste padavine. V torek in sredo bo spremenljivo oblačno, predvsem v popoldanskem času bodo nastajale krajevne plohe. V četrtek in petek se možnost za padavine znova poveča. Vse dni bo toplo. Dnevne temperature bodo od 10 do 15, sklenejo na Arsu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.