Slovenija
14668 ogledov

Tako so nevihte divjale po državi. Pričakujemo lahko nove.

neurje PrtScr Neurje.si
Vremenoslovci svarijo pred padavinami, ki še prihajajo. Možne so močnejše krajevne nevihte in izdatnejše padavine.

Iz smeri Italije je sredi dneva Slovenijo zajel nevihtni sistem z dežjem. Neurje z močnejšim nalivom in nevihtnim pišem je zajelo kraj Javorje, južno od Litije. 

Supercelična nevihta se je razvila nad osrednjo Slovenijo in potovala v smeri Posavja ter na Hrvaško. O toči poročajo iz okolice Litije in posameznih delov Ljubljane. Veliko dela so imeli gasilci na območju Litije, kjer so posredovali v naseljih Gabrovka, Golišče, Jevnica, Konj, Kresnice, Litija, Spodnji Log ter Veliki Vrh pri Litiji. Tam je voda zalivala objekte, veter pa je podiral drevesa.  

Neurje z močnim vetrom in dežjem je zajelo občino Brežice. V neurju je bilo podrtih več dreves in poplavljenih ter razkritih več objektov. Posredovali so delavci cestnega podjetja CGP in gasilci PGD Veliki Obrež, Mali Obrež, Gabrje, Mihalovec in Brežice, ki so odstranili podrta drevesa, iz treh stanovanjskih objektov izčrpali meteorno vodo in prekrili en gospodarski objekt.

Odkrivalo strehe in zalivalo kleti

Na Rožniku v Laškem je strela udarila v stanovanjsko hišo. Zgorela je doza elektro napeljave v garaži, uničena je elektro napeljava v hiši, v več prostorih je poškodovan omet. Posredovali so gasilci PGD Laško, ki so s termo kamero pregledali prostore. Vzdrževalca Elektro Celje sta odklopila elektriko do odprave napak na električni napeljavi. 

Nekaj po 13. uri je neurje z močnim vetrom in dežjem zajelo občino Novo mesto. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Ratež so pogasili požar na ostrešju stanovanjske hiše in pokrili s folijo zaradi udara strele. 

Močno neurje je zajelo tudi občini Šentrupert in Škocjan. Gasilci PGD Šentrupert so pokrili eno ostrešje poslovnega prostora s folijo, gasilci PGD Škocjan pa so iz treh objektov črpali meteorno vodo in očistili prostore. Delo so imeli tudi s podrtimi drevesi ter nanosi zemlje in vode na cestišče. 

Popoldne in zvečer bodo močne nevihte lokalno možne predvsem v jugozahodni in južni Sloveniji (Primorska, Notranjska). Nevihtni sistem se bo pomikal iz smeri severne Italije, preko Jadrana, v smeri Primorske in hrvaške Istre, Kvarnerja, kasneje pa tudi do Dalmacije. Lokalno so možni močni nalivi, silovit nevihtni piš in toča!

Za velik del države je razglašen oranžni alarm. V času neviht in nalivov lahko hitro narastejo hudourniki in se razlijejo. Možne so tudi poplave meteorne vode. V manjšem obsegu se lahko razlijejo tudi manjše reke in vodotoki. 

Arso svetuje, da v času neviht počakate na varnem mestu v zgradbi, če vas nevihta ujame na prostem, pa poiščete zavetje v zgradbah ali v vozilu. Med nevihto se ne zadržujte pod drevesi ali daljnovodi. Prav tako se ne zadržujte v bližini hudourniških vodotokov in ne parkirajte pod drevesi. 

Razvoj in gibanje neviht lahko spremljate na tej povezavi: 

Vreme: Radarska slika padavin Vreme Slovenija Radarska slika padavin

Vreme se bo umirilo

Sobota in nedelja bosta večinoma sončni. V soboto popoldne lahko nastane nekaj ploh ali nevihta. Te bodo v nedeljo možne predvsem v gorskem svetu. 

V prvi polovici prihodnjega tedna bodo dopoldnevi večinoma sončni, popoldne pa je vsak dan možna kakšna ploha ali nevihta. Verjetnost za padavine bo še nekoliko večja v drugi polovici tedna. Najvišje temperature bodo do srede med 25 in 30 stopinjami, nato pa se bo nekoliko ohladilo. 

Vreme preglednica | Avtor: Arso Arso

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.