Slovenija
19739 ogledov

Nevihte pokazale svojo moč

naliv neurje dež
Močnejše nevihte so se razbesnele nad državo. Velike težave so povzročale na Koroškem in na Dolenjskem. Veliko dela za gasilce.

Popoldne so močnejše nevihte zajele območje Kraškega roba oz. zaledja Kopra. Nekaj pred 15. uro je na področju občine Hrpelje-Kozina v naseljih Hrpelje, Kozina, Nasirec in Krvavi Potok zaradi močnega deževja in zamašenih odtokov meteorna voda poplavila tri objekte in številne ceste. Gasilci so čistili odtočne jaške in črpali vodo iz objektov. 

VIDEO: ZALITE CESTE, NM, LOČNA (Gašper)

VIDEO: ZALITE CESTE, NM, LOČNA (Gašper)

Posted by Dolenjskanews on Saturday, August 24, 2019

Med Hraščami in Hruševjem je na cesto padlo drevo. Gasilci PGD Studenec in delavec Cestnega podjetja Koper so drevo odstranili. 

V naselju Zakal v občini Kamnik je zaradi udara strele zagorelo drevo in podrast. Gasilci so morali posredovati tudi na več lokacijah v Smledniku, v občini Medvode, kjer so odstranjevali posledice neurja. 

V Ljubljani je meteorna voda zalila več kleti stanovanjskih objektov. Zaradi udara strele je zagorel tudi stanovanjski objekt. 

Okoli 16. ure je neurje z močnim dežjem in točo zajelo območje občine Novo mesto. Gasilci črpajo vodo iz stanovanjskih in proizvodnih objektov. Meteorna voda je zalila več cest. Gasilci so morali iz poplavljenega cestišča izvleči dve osebni vozili. 

Silovit naliv in toča na Koroškem

Druga močnejša nevihtna celica je nastala na Koroškem, na območju Vuzenice in Mute. Poleg silovitega naliva se je pojavila tudi toča, narasli so hudourniki, je še objavil omenjeni portal. "Lokalno je po neuradnih podatkih nad območjem padlo preko 100 mm padavin," še navaja.

Regijski poveljnik Civilne zaščite Alan Matijevič je za STA povedal, da so gasilci na terenu in delajo po najboljših močeh, da bi občanom pomagali pri odpravi posledic neurja. Veliko je po njegovih besedah poplavljenih kleti, nekaj je tudi še drugih plazov, ki ogrožajo objekte.

Razmere se sicer umirjajo, a padavine se nadaljujejo, padavinska celica pa kroži in se obnavlja. Zato še nekaj časa pričakuje potencialne težave.

opozorilo alarm | Avtor: prtscr Meteo.si prtscr Meteo.si

Agencija RS za okolje je za območje Primorske izdala oranžni alarm, saj lahko tam do večera nastanejo posamezne močnejše nevihte. Za preostale dele države je razglašen rumeni alarm, kar pomeni, da so lokalno možni močnejši nalivi, piš vetra in udari strel. Hitro lahko narastejo hudourniški vodotoki. Po podatkih oddelka za hidrološko napoved agencije za okolje je na območju Kozjaka in Pohorja zaradi močnih nalivov, ki se na tem območju še obnavljajo, v naslednjih urah velika verjetnost pojava hudourniških poplav na izpostavljenih območjih.

Portal neurje.si dodaja, da se bodo nevihte ponekod zavlekle tudi v prvi del noči. "Obstaja možnost nastanka kakšne močnejše nevihte z močnejšimi, dolgotrajnejšimi nalivi in manjšo točo ali sodro. Največja verjetnost za nastanek močnejših neviht bo na Primorskem, Notranjskem in Dolenjskem, ni pa povsem izključena kakšna tudi drugod po državi. Ob morebitnem nastanku močnejših neviht je lokalno možen hiter porast hudourniških vodotokov," napovedujejo.

Kako ravnati v primeru oranžnega alarma
ARSO svetuje, da v primeru nevihte počakate na varnem mestu v zgradbi. Če vas nevihta ujame na prostem, poiščite zavetje v zgradbah ali v vozilu. Med nevihto se ne zadržujte pod drevesi ali daljnovodi, udar strele je smrtno nevaren! Ne zadržujte se v bližini hudourniških vodotokov. Ne parkirajte pod drevesi. Na morju poiščite najbližji varen pristan. 

Na območjih, kjer je razglašen rumen alarm, naj bodo posamezniki pozorni na bližajoče se nevihtne oblake in naj se ne zadržujejo na izpostavljenih mestih. 

naliv, neurje, Kranj | Avtor: bralka bralka

Težave tudi v prometu

Zaradi neurja je popoldne prišlo do izpada elektrike na progi Koper-Divača, zaradi česar je bil promet močno oviran, vendar pa so vmes napako že odpravili. Zaradi plazu je do nadaljnjega zaprta tudi koroška proga. Potnikom se opravičujejo in jih prosijo za razumevanje.

Zaradi plazu je zaprta tudi regionalna cesta Vuzenica-Vuhred.

Zaradi nespametnega ravnanja voznikov v nevihti je bil za krajši čas zaprt tudi predor Kastelec na primorski avtocesti. Vozniki so namreč ustavljali v predoru zaradi toče.

Kaj pa v prihodnjih dneh?

Jutri bo vreme podobno, le padavine bodo nekoliko manj pogoste. Jutranje temperature bodo od 15 do 20, na Goriškem in ob morju okoli 22, najvišje dnevne od 22 do 28, na Primorskem do 31 stopinj Celzija.

Prihodnji teden lahko v notranjosti države pričakujemo spremenljivo oblačno vreme s sončnimi obdobji. Predvsem v popoldanskem času bodo možne krajevne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo po nižinah malo nad 25 °C.

Vreme: Radarska slika padavin Vreme Slovenija Radarska slika padavin
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.