Slovenija
6957 ogledov

Vreme: Novo glede vremenskih odstopanj

Oblačno vreme oblaki pretežno
V višjeležečih krajih Slovenije spet sneg. Kako bo s padavinami danes? Strokovnjaki dodajajo nova pojasnila glede majskega vremena.

Ponekod po Sloveniji spet sneg, meja sneženja se je ponoči spustila pod tisoč metrov nadmorske višine. Sneg je pobelil alpske doline in gorenjske prelaze, zaradi snega na cesti je obvezna zimska oprema čez Jezerski vrh, prelaz Vršič je prevozen le za osebna vozila z verigami.

Meja sneženja se bo čez dan dvigala, padavine bodo od zahoda in severa počasi slabele. Arso je izdal rumeno opozorilo, zaradi močnejših padavin na Štajerskem, Koroškem in v Prekmurju lahko na tem območju prihaja do razlivanja vodotokov.

Vreme preglednica | Avtor: Arso Arso

Nova pojasnila glede odstopanj

Vremenski opazovalci in strokovnjaki podajajo nova pojasnila glede vremenskega dogajanja, ki nam prinaša tudi za 10 stopinj nižje temperature od povprečja.

Portal Neurje.si povzema, da smo ravno v pasu izrazitih negativnih temperaturnih anomalij, ki trenutno poteka čez srednjo in del južne Evrope ter del severne Afrike. "Zanikovalci" globalnega segrevanja ozračja bodo sicer takšne hladne dni z veseljem izkoristili za svoje teorije o nasprotnem, a potrebno je pogledati širšo sliko.

"Podpovprečne temperature pri nas nikakor ne pomenijo, da je povsod tako hladno, saj so temperature nad jugozahodno ter vzhodno Evropo nadpovprečno visoke. Naravno gibanje vremenskih vzorcev vedno poskrbi, da v kolikor je na nekem območju hladneje od povprečja, bo nekje drugje topleje (če zračni tokovi nekje pritekajo s severa, bodo drugje z juga). Dolina hladnega zraka nad srednjo Evropo tako ponavadi pomeni greben s toplejšim zrakom nad zahodno in vzhodno Evropo, saj vremenski sistemi vplivajo eden na drugega. Postavitev anticiklona nad Britanskim otočjem in ciklonskega območja v Sredozemlju je poskrbela za dotok hladnega zraka iznad severnega Atlantika."

Oblaki Napoved Slovenija Takšno vreme nas čaka do konca maja

Tudi jutri in v petek posamezne padavine

Kot v napovedi navajajo vremenoslovci z Arsa bo jutri na Primorskem zmerno do pretežno oblačno in suho, ponekod bodo občasno še možne rahle padavine. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 7, na Primorskem do 10, najvišje dnevne od 12 do 15, na Primorskem do 19 stopinj Celzija.

V noči na petek se bo razjasnilo, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost. V petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bodo nastale posamezne plohe. Topleje bo. V soboto dopoldne bo na vzhodu delno jasno, popoldne se bo tudi tam pooblačilo. Drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno. Sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne padavine, ki bodo pogostejše v zahodni in osrednji Sloveniji.

Napoved od 18. do 23. maja

Od sobote do četrtka bomo večinoma pod vplivom plitvega ciklonskega območja. Nad naše kraje bo dotekal toplejši, a še vedno razmeroma vlažen zrak, vremensko sliko pojasnjujejo na Arsu.

Dodajajo, da se bo od sobote do četrtka bo nadaljevalo spremenljivo vreme. Padavine bodo verjetnejše predvsem od sobote do ponedeljka, več jih bo v zahodni polovici Slovenije. Najvišje temperature bodo večinoma okoli 20 stopinj.

Vreme preglednica | Avtor: Arso Arso

dež luža cesta avto Slovenija Mislite, da je danes slabo vreme? Preberite tole!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 21:51 16.maj 2019.

    Pa dajte že spokat iz Počka s temi NATO vajami v zimskih razmerah, spokajte s stalnim NATO omejevanjem sončnega sevanja (SRM), spokajte z zastrupljanjem našega vodnega vira Malni, spokajte z uničevanjem naše narave in našega zdravja, spokajte z radiokativnimi izstrelki ...prikaži več osiromašenega urana, spokajte pa tudi vsi vi na vladi in MO, ki to nesnago in uničevanja našega zdravja in narave podpirate. Nimate zakonske in ustavne podpore za tako početje in to dobro veste. Kdor to nezakonito uničevanje našeg