Slovenija
40421 ogledov

Vreme: Novo opozorilo Arsa

žled na javorniku Društvo za raziskovanje vremena in podnebja
Danes se bosta ob padavinah od jutra do večera predvsem na območju Notranjske in Kočevske med približno 500 in 1000 m nadmorske višine pojavljala žled in poledica.

Danes se bodo padavine od juga razširile nad vso Slovenijo. Po nižinah bo večinoma deževalo, v severni polovici Slovenija pa sprva snežilo. Čez dan se bo meja sneženja dvigala. Na Primorskem se bo krepila burja. Medtem ko se bodo najnižje jutranje temperature gibale od -1 do 2, na Primorskem okoli 5 stopinj Celzija, bodo najvišje dnevne od 0 do 3, na Primorskem do 10 stopinj Celzija.

Na Notranjskem in Kočevskem bo padal dež, ki bo zmrzoval

Danes se bosta ob padavinah od jutra do večera predvsem na območju Notranjske in Kočevske med približno 500 in 1000 m nadmorske višine pojavljala žled in poledica. ''Omenjena pojava bosta zjutraj in dopoldne možna tudi v višjih legah osrednje in severovzhodne Slovenije, vendar bosta manj izrazita,'' je zapisano na straneh Arsa.

Arso opozorilo | Avtor: Arso Arso

Žled se Sloveniji pojavlja razmeroma pogosto, saj se pri nas srečujeta vpliva celine in Sredozemlja. ''Najpogosteje zajame območje na prehodu med Notranjsko in Primorsko ter Kočevsko, oz. kraje vzhodno od grebena Javornikov, ki so nekakšna klimatska ločnica,'' je pojasnil meteorolog Andrej Velkavrh.

Omenjena pojava, ki sta najbolj ostala v spominu zaradi februarja 2014, ko so se številni gozdovi spremenili v ledeno pokrajino, bosta zjutraj in dopoldne možna tudi v višjih legah osrednje in severovzhodne Slovenije, vendar bosta manj izrazita.

Do žledu pride, ko se kapljice oziroma tekoče padavine podhladijo. ''Najpogosteje se to zgodi, ko se v zračni masi s temperaturo pod ničlo vrine plast toplejšega zraka s pozitivno temperaturo. Snežinke, ki padajo z vrhnjega dela oblaka skozi tako plast, se tam stalijo. Ko pa nadaljujejo svojo pot proti tlom, pridejo spet v spodnjo mrzlo plast, kjer se ohladijo, a ne zmrznejo, temveč se podhladijo,'' je razložil Velkavrh.

Pogoji za nastanek žledu so pravi, na srečo pa bo padavin bolj malo, piše Arso v zadnji napovedi.

Kaj nas čaka v prihodnjih dneh?

V ponedeljek bodo na vzhodu krajša obdobja sončnega vremena, drugod bo oblačno. Ponekod v zahodni in osrednji Sloveniji bo občasno deževalo. Ob morju bo pihal jugo. V torek zjutraj bo na vzhodu še deževalo, čez dan bo suho vreme, ponekod se bo prehodno delno zjasnilo, napovedujejo vremenoslovci.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Pierre 17:43 03.december 2022.

    Jaz zjutraj pogledam ven in vidim kako je, NE RABIM ARSOTA!!!!!! ko kaj objavi je že zastarelo....

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 16:57 03.december 2022.

    ničesar ni ,od žleda ne duha ne sluha

  • Avatar zoo
    zoo 16:53 03.december 2022.

    Po vsej sili bi radi žled, dva dni ga že napovedujejo. A mora zmanjkat štroma, hm, me prav zanima?