Slovenija
11462 ogledov

Vreme: Pričakujemo lahko občutno otoplitev

Dežnik Profimedia
Ohladitev, ki so jo napovedovali vremenoslovci, se je uresničila, a že kmalu lahko pričakujemo spet višje temperature.

Ponedeljkovo jutro je bilo prvo hladno v letošnji jeseni. Agencija za okolje je na več postajah prvič to jesen izmerila temperature pod 0 °C. Pod ničlo je bilo tako v Velikih Laščah (-0,5), Ratečah (-0,1), Novi vasi na Blokah in v Logarski dolini (-1,1), na Babnem Polju (-3,2) in na Jezerskem (-3,0).

Podobne temperature lahko pričakujemo tudi jutri zjutraj. "Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Po nižinah bo zjutraj megleno. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 3, ob morju okoli 6, najvišje dnevne od 10 do 13, na Goriškem in ob morju okoli 17 °C," napovedujejo na agenciji za okolje. 

V sredo bo pretežno oblačno. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megleno, popoldne in zvečer bo ponekod na zahodu rahlo deževalo. Podobno vreme bo tudi v četrtek, ko bo predvsem v zahodni, južni in osrednji Sloveniji deževalo. Vmes se bodo pojavljale tudi posamezne nevihte. Pihal bo jugozahodni veter, spet bo topleje. 

Otoplitev bo občutna

"Do srede lahko še računamo na nižje jutranje in dnevne temperature, nato pa sledi občutna otoplitev. Od sredine tedna naprej bomo pod vplivom jugozahodnih vetrov, najvišje dnevne temperature bodo tako ponekod zlahka znova presegle prag 20 °C. Za nekaj malega padavin od četrtka naprej lahko poskrbijo vremenske fronte, ki bodo prešle našo regijo," temperaturne obete za prihodnje dni razkriva vremenski portal Neurje.si. "Po občutni ohladitvi lahko sedaj trdimo, da se bo pričelo indijansko poletje (pravilo velja, da se sprva mora konkretno ohladiti, da je govora o indijanskem poletju)."

Od petka do srede lahko pričakujemo, da bo večinoma oblačno z občasnimi padavinami, ki bodo pogostejše v zahodnih krajih. "Verjetnost za padavine bo najmanjša v ponedeljek in torek. Spet bo nekoliko topleje. Jutranje temperature bodo okoli 10, najvišje dnevne pa povečini med 15 in 20 °C," o vremenu v obdobju od 20. do 25. oktobra pravijo na agenciji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 15:56 16.oktober 2023.

    Še v petek ste pisali o zlomu poletja. Kolikokrat na leto pa se zgodi zlom poletja? Še šlogarce bo bolje zadele.