Slovenija
7900 ogledov

Vreme: Prihaja hladna fronta z močnim vetrom

sneg bralka
Kakšno vreme nas čaka do sredine februarja?

Vremenoslovci napovedujejo, da bo danes v zahodni polovici Slovenije ter v Prekmurju pretežno oblačno, ponekod na Notranjskem in Primorskem bo zjutraj in deloma dopoldne občasno rosilo ali rahlo deževalo. "Drugod bo sprva delno jasno, a se bo čez dan od severovzhoda oblačnost širila proti jugozahodu, hkrati pa se bo na zahodu sušila," pišejo pri Agenciji za okolje. "Jugozahodni veter bo dopoldne oslabel in popoldne povsod ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 14, na jugovzhodu do 17 stopinj Celzija."

Največ padavin na Koroškem in Štajerskem

Jutri bo pretežno oblačno, spet bo zapihal jugozahodnik. "Pozno dopoldne in sredi dneva bo pas dežja hladne fronte od severa prešel Slovenijo," pišejo pri Arsu. "Popoldne bo za njo spremenljivo oblačno, prehodno bo še kakšna manjša ploha. Pihati bo začel severni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 8, najvišje dnevne večinoma od 7 do 14 stopinj Celzija."

Dež | Avtor: Profimedia Profimedia

Vremenski portal Neurje.si piše, da prihajata hladna fronta in mrzel veter, a prave zime ne bo. "V torek dopoldan nas bo od severozahoda hitro dosegla hladna fronta in nas čez dan že prešla," napovedujejo pri Neurje.si. "Prehodno bodo del Slovenije od severa zajele padavine, ki pa jih ne bo veliko. Glede na trenutne izračune meteoroloških modelov bo največ padavin padlo na Koroškem in Štajerskem, vendar bo tudi tam količina padavin razmeroma majhna. Do popoldneva bodo padavine že povsod ponehale, ponekod pa se bo oblačnost hitro trgala."

Sneženja ni pričakovati

Sneženja po napovedih portala ni pričakovati. "Ob prehodu fronte bo zapihal okrepljen veter severne ali severozahodne smeri, ki bo ponekod v sunkih lahko dosegel hitrost okoli 70 kilometrov na uro," še pišejo pri vremenskem portalu. "Hladna fronta bo prehodno izrazitejšo ohladitev prinesla predvsem v višjih plasteh ozračja, nekoliko pa se bo ohladilo tudi po nižinah. Jutranje temperature bodo v torek med 3 in 8, najvišje dnevne pa med 5 in 10, na Primorskem do okoli 14 stopinj Celzija. Veter bo v torek popoldan v nižjih plasteh prehodno oslabel in ponehal."

V sredo bo pihal močan veter

V sredo bo na Primorskem po napovedih Arsa pretežno jasno, drugod bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nastala bo kakšna snežna ploha. "Hladneje bo, pihal bo zmeren, na Gorenjskem in v severovzhodnih krajih pa tudi močan severni veter, ki bo v noči na četrtek oslabel," napovedujejo pri Arsu. "V četrtek bo pretežno jasno z mrzlim jutrom."

V sredo dopoldan se bo po napovedih Neurje.si povsod po Sloveniji okrepil severni veter. "Veter lahko dopoldan in čez dan v sunkih ponekod doseže hitrosti med 70 in 90 kilometrov na uro," pišejo pri vremenskem portalu. "Še bolj vetrovno bo v višje ležečih krajih, kjer lahko sunki glede na današnje izračune meteoroloških modelov ponekod presežejo hitrost sto kilometrov na uro."

Nad jugozahodno Evropo je šibko območje visokega zračnega tlaka, ki sega tudi nad Alpe. "Vremenska fronta valovi iznad Atlantika čez srednjo Evropo vse do Črnega morja in Naprej nad Rusijo," razlagajo pri Arsu. "Od zahoda k nam priteka topel in vlažen zrak."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Od 6. do 11. februarja

V drugi polovici tedna se bo nad naše kraje razširilo območje visokega zračnega tlaka, k nam bo dotekal občutno hladnejši in bolj suh zrak. "Območje visokega zračnega tlaka bo nad našimi kraji bo ob koncu prihodnjega tedna nekoliko oslabelo, z zahodnikom bo v višinah k nam znova dotekal nekoliko toplejši in vse bolj vlažen zrak," napovedujejo pri Arsu.

Prevladovalo bo precej jasno vreme, v četrtek bo pihal okrepljen severnik, na Primorskem burja. "Hladneje bo," še pišejo pri Arsu. "Proti koncu prihodnjega tedna se bo oblačnost postopno povečala."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.